Agenda

COMPONISTENPORTRET: JACQUES BANK

Concert Vocaal zo 28-05-2017 14:15 € 20,00 Nu reserveren

MUSICI
Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst
Matangi Strijkkwartet
Berend Eijkhout, bariton
Erwin ter Bogt, trompet
Jelena Bazova, Toon IJzerman, Panos Iliopoulos, orgel 


PROGRAMMA
Componist Jacques Bank schreef de afgelopen decennia een rijk oeuvre waarin ook het orgel een belangrijke rol speelde. Het Orgelpark eert Bank met een componistenportret.


Jacques Bank (1943)
- Purcelliana (orgel vierhandig)
- Felix und Clara (strijkkwartet en koor)
- The End (bariton en orgel)
PAUZE
- Moya’s Song (koor en orgel)
- Vier Lieder ohne Worte (strijkkwartet)
- Een bevroren trompet in Helsinki (piccolo trompet en koor)

COMPONISTENPORTRET: JACQUES BANK

Kamerkoor Ad Parnassum brengt geestelijke en profane muziek op semi-professioneel niveau. Het koor zingt veelal onbekend werk. Onbekend ofwel omdat het nog nooit is uitgevoerd, ofwel omdat het vergeten ligt in indrukwekkende muziekarchieven, of ook wel omdat het speciaal voor Kamerkoor Ad Parnassum is gecomponeerd. De nadruk ligt op werk van Nederlandse en Vlaamse componisten en muziek op Nederlandstalige teksten. Het kamerkoor staat sinds 1997 onder leiding van Anthony Zielhorst. Kamerkoor Ad Parnassum is opgericht in 1980, door het echtpaar Pieter van Moergastel en Lia Lighthart.

Het Matangi Quartet bestaat uit Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico Menacho (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello). Zij richtten het kwartet op in 1999, tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. In 2003 voltooide Matangi de tweejarige voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten, waarbij het die podia regelmatig deelt met andere topmusici en -ensembles. Sinds 2005 heeft het kwartet een eigen concertserie in de Beurs van Berlage te Amsterdam. In 2002 ontving het Matangi Quartet de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs; in 2008 won het de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Het kwartet bracht diverse cd’s uit, elk zeer goed ontvangen. Samen met gambist Ralph Rousseau en bassist Hein van de Gein won het Matangi Quartet in 2009 bijvoorbeeld de Edison Publieksprijs voor de cd Chansons d’amour. Matangi onderneemt ook uitstapjes buiten de klassieke muziek; zo trad het op met Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof en jazztrompettist Eric Vloeimans. Niet alleen om nieuw publiek te vinden, maar ook omdat het kwartet vooral geïnteresseerd is in, zoals het het zelf formuleert, ‘het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt.’