Luisteren

Welkom in het muziekarchief van het Orgelpark! Hieronder kunt u naar hartelust luisteren naar de bijzondere muziek die het Orgelpark te bieden heeft. U vindt hier muziek van de cd's die onder ons eigen label uitgebracht zijn, maar ook parels van de honderden uitvoeringen in het Orgelpark.
 

Door op de play-knop naast een nummer te klikken, voegt u deze toe aan de muziekspeler rechts in beeld. U kunt meerdere nummers toevoegen. Om vervolgens een nummer te beluisteren, klikt u in de muziekspeler op het desbetreffende nummer. Met het prullenbak-icoon verwijdert u een nummer weer. U kunt de muziekspeler minimaliseren door rechtsboven op de knop met de drie streepjes te klikken. Afhankelijk van uw internetverbinding kan het enige tijd duren om een nummer te laden.

 

Wanneer u een aantal nummers toegevoegd heeft aan uw playlist kunt u gerust de rest van de site verder gebruiken: de muziekspeler blijft rechts onderin beeld staan. Net als in de agenda kunt u hier ook filteren op genre of categorie, of in de balk bovenaan zoeken op een trefwoord (zoals een componist of uitvoerder). De zoekfunctie doorzoekt de volledige beschrijving van ieder nummer. Geniet! 

 • Orgel & Ensemble

  Vol d'Oiseaux

  Pieter de Mast

  Onderdeel van de cd Windstreken, Orgelparkrecords 001-2006. 

   

  "Met Vol d'Oiseaux proberen we het grillige en onverwachte van sommige vogels weer te geven. Ik heb me hierbij ook laten inspireren door werk van Olivier Messiaen." - Pieter de Mast

  • Datum:30/09/06
  • Componist:Pieter de Mast
  • Bezetting:Pieter de Mast (sopraansaxofoon/dwarsfluiten), Jozef Dumoulin (orgel/kistorgel), Sandip Bhattacharya (tabla)
  • Genre:Hedendaags
 • Orgel & Solist

  Trois Mouvements: Andante

  Pieter de Mast & Sebastiaan van Delft

  Opgenomen in de CD Offshore, Orgelparkrecords 002 - 2007. Geïmproviseerde en gecomponeerde muziek voor fluit, saxofoon en orgel. 

   

  De muziek op deze CD is opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam en in de Nicolaikerk in Utrecht. Bij de repertoirekeuze hebben we ons beperkt tot muziek uit de periode 1934-2007. Opvallend is de wederzijdse beïnvloeding tussen de muziekstijlen in deze periode. Waar een aantal klassieke componisten zich heeft laten inspireren door de ritmiek uit de jazzmuziek, hebben jazzmusici/-componisten weer dankbaar gebruik gemaakt van harmonieën uit de klassieke muziek. In de meeste stukken op Offshore is die wederzijdse beïnvloeding te horen. 

   

  Het orgel is bovendien het enige instrument binnen de klassieke muziekwereld met een, nog steeds springlevende, improvisatietraditie. Improvisatie is tevens het wezenskenmerk vn de jazz. Jazz en klassieke muziek op één CD is wellicht opmerkelijk. Onze bezetting biedt echter de mogelijkheid om deze verschillende muziekstijlen samen te brengen. Sebastiaan van Delft, Theo Visser en Kris Goessens hebben ieder op eigen wijze de muziek op Offshore mee vorm gegeven.

  • Datum:01/06/07
  • Componist:Jehan Alain
  • Bezetting:Pieter de Mast (fluit) en Sebastiaan van Delft (orgel)
  • Genre:20ste Eeuw
 • Orgel Solo

  In Three Parts (2003)

  Claudio F. Baroni

  Claudio F. Baroni (1968): In het Busy Drone-concert op 9 oktober 2012 ging In Three Parts van Claudio Baroni in première. Het stuk was al in 2003 gecomponeerd. Baroni: “In Three Parts is in opdracht van Gilius van Bergeijk geschreven, met nanciële steun van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Het werk heeft drie delen: Horizontal, Vertical en Durations. De eerste twee delen zijn een ‘onafhankelijke’ canon; het derde deel is een melodie, met een citaat uit het werk van Heinrich Ignaz Franz von Biber. In Three Parts stelt verschillende aspecten van het automatisch spelende orgel centraal: het is muziek die een organist nooit zou kunnen spelen, en er wordt door het orgel allerlei aan toegevoegd, zoals zoemen, blazen en puffen.” 

   

  The Busy Drone
  Sinds 2008 is het Orgelpark in het bezit van draaiorgel The Busy Drone. Het instrument werd in 1924 door de rma Mortier gebouwd voor een danscafé in België. In 1964 kwam het naar Nederland om bij de jaarlijkse boekenbeurs in de RAI de aandacht te vestigen op de stand van uitgeverij De Bezige Bij – vandaar de naam van het instrument. Van 1973 tot 2004 stond het orgel in het Stedelijk Museum in Amsterdam: Eduard de Wilde, destijds directeur, zag wel wat in het idee van Beunis en Verberne er nieuwe muziek voor te laten schrijven. The Busy Drone werd zo regelmatig het middelpunt van de concertserie Muziek van Nu; componisten als Louis Andriessen, Willem Breuker, Misha Mengelberg, Gilius van Bergeijk en Cor Kee schreven voor het instrument.


  Na de restauratie van het Stedelijk Museum was er geen plaats meer voor The Busy Drone. In 2008 nam het Orgelpark The Busy Drone van de Stichting The Busy Drone over. Het Orgelpark liet het orgel in 2014 uitrusten met een MIDI-interface, zodat het ook via een computer en MIDI-klavie- ren bespeelbaar is. Deze cd portretteert The Busy Drone met ‘oude’ nieuwe muziek die sinds de jaren 60 voor het orgel geschreven zijn, en met werken die de afgelopen jaren in opdracht van het Orgelpark zijn gecomponeerd. 

  • Datum:18/05/16
  • Componist:Claudio F. Baroni
  • Bezetting:Draaiorgel The Busy Drone
  • Genre:Hedendaags
 • Orgel & Ensemble

  Sonja

  Key Figures

  Martin Fondse en Wolfert Brederode vormen sinds 2008 toetsenduo Key Figures. Key Figures bepeelt niet alleen de piano: in fiete behoren alle mogelijke toetsinstrumenten tot het instrumentarium, zoals celesta en harmonium, Fender Rhodes en orgel, melodica en vibrandoneon. Key Figures combineert de lyriek van Brederode met de harmonische gelaagdheid van Fondse in strak geconstrueerde composities en intuïtieve improvisaties, alles met een groot gevoel voor melodie en samenklank. Een duo dat met evenveel gemak zowel intiem als orkestraal kan klinken.

   

  De opnames voor de CD Key Figures van Orgelparkrecords vonden op 29, 30 en 31 augustus 2010 plaats in het Orgelpark.

  • Datum:30/08/10
  • Componist:Key Figures
  • Bezetting:Martin Fondse, Wolfert Brederode
  • Genre:Hedendaags
 • Orgel Solo

  La Création du monde

  Reitze Smits

  Prélude
  Fugue
  Romance
  Scherzo
  Final

  • Datum:08/03/11
  • Componist:Darius Milhaud (1892-1974)
  • Bezetting:Reitze Smits (Verschueren-orgel)
  • Genre:20ste Eeuw
 • Toon meer

Word
Gast
vriend

Word Vriend of GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk