Agenda

BRISK & GESUALDO CONSORT

i.s.m. Festival De Muze van Zuid
Concert Vocaal zo 22-05-2016 20:15 € 20,00 Nu reserveren

MUSICI
Gesualdo Consort Amsterdam
   Nele Gramß, sopraan
   Marnix de Cat, altus
   Charles Daniels, tenor
   Harry van Berne, tenor
   Harry van der Kamp, bas
Blokfluitkwartet BRISK
   Marjan Banis
   Susanna Borsch
   Bert Honig
   Alide Verheij
Patrick Ayrton, orgel


PROGRAMMA
Dit weekend participeert het Orgelpark in het festival De Muze van Zuid. Op allerlei locaties in Amsterdam zal muziek klinken van componisten naar wie straten in Amsterdam-Zuid zijn genoemd. In het Orgelpark vindt de afsluiting van het festival plaats, met een echte sterrencast. U hoort een concert met psalmen, madrigalen en instrumentale bewerkingen daarvan. Van de muziek die uitgevoerd wordt kunt u de namen van de componisten Lassus, Willaert en Palestrina op Amsterdamse straatnaambordjes terugvinden. Het exacte programma is te zijner tijd op deze pagina te vinden.
 

Adrian Willaert (c. 1490-na 1562)
- Praeter rerum seriem / parte prima en parte seconda
- Quando gionsa per gli occhi al cor
Patrick Ayrton
- Ricercare
Adrian Willaert
- O bene mio famm’uno favore
- Vecchie letrose
Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525/26-1594)
- Il dolce sonno
- Super flumina Babylonis
- Vestiva i colli
John Bull (1562/63-1628)
- Fantasia over Vestiva i colli
Patrick Ayrton
- Vestiva I colli
Johannes Wanning (1537-1603)
- Uit Missa super Vestiva I colli
     Sanctus
     Benedictus
     Hosanna
PAUZE
Didier Lupi Second (midden 16e eeuw)
- Susanne un jour
Patrick Ayrton
- Susanne un jour
Roland de Lassus (1532-1594)
- Susanne un jour
Manuel Rodrigues Coelho (c.1555-c.1635)
- Quarta Susana grosada
Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621)                   
- Susanne un jour
- Allein Gott in der Höh‘ sei Ehr
Roland de Lassus
- La peine dure
- Guerir ma douleur
- Super flumina Babylonis
- O la, o che bon eccho!

BRISK & GESUALDO CONSORT

‘Brisk’, een term uit de Engelse Consortmuziek, betekent levendig, wakker en snel. Kwartet Brisk verkent precies op die manieren de mogelijkheden van de blokfluit: oude en nieuwe muziek wisselen elkaar af, het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Brisk werkt veel samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals, acteurs, regisseurs, filmers, schrijvers en vormgevers; ook is het succesvol met kindertheaterproducties. Het kwartet geeft ook workshops, en stimuleert zo het contact tussen professional en amateur.
 

Het Gesualdo Consort Amsterdam treedt op in wisselende samenstelling met handhaving van een kern van zangers rond ensembleleider Harry van der Kamp, en waar nodig uitgebreid met instrumenten. Tot de kern van het ensemble horen zangers als Stephanie Petitlaurent (sopraan), Nele Gramß (sopraan), Marnix De Cat (altus), Charles Daniels (tenor), Harry van Berne (tenor) en Harry van der Kamp (bas). Reacties in de pers dichten het Gesualdo Consort Amsterdam een buitengewoon affectrijke expressiviteit toe in combinatie met een perfecte intonatiekunst.
 

Patrick Ayrton is musicus en dirigent. Hij studeerde orgel en kerkmuziek in Wenen, bij onder anderen Michael Radulescu, en in Amsterdam, bij Ton Koopman. Hij was prijswinnaar bij orgelconcoursen in Brugge en Innsbruck. Hij is docent generale bas, kamermuziek en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Samenwerking met dirigent Arie van Beek deed hem besluiten zich tevens verder te ontwikkelen als dirigent; hij dirigeerde inmiddels orkesten in heel Europa. Patrick Ayrton is de oprichter van ensemble Les Inventions, waarmee hij onbekend 18de-eeuwse repertoire onderzoekt.