Agenda

COLLOQUIUM: HET ONDERHORST-KABINETORGEL

Lezing / Info za 06-05-2017 14:15 Nu reserveren

MUSICI
Gerrit Hoving, lezing
Matteo Imbruno, orgel


PROGRAMMA
Vandaag nemen we de nieuwste aanwinst van het Orgelpark in gebruik: het kabinetorgel dat jarenlang in de Oude Kerk in Amsterdam stond, en dat het Orgelpark heeft overgenomen. Het instrument is in 1767 gebouwd door Detleef Onderhorst. Elbertse Orgelmakers (Soest) heeft het instrument terughoudend gerestaureerd, zodat het prachtige patina behouden is gebleven.
Op het programma muziek door organist Matteo Imbruno van de Oude Kerk, een toelichting op de geschiedenis en de restauratie van het orgel in een gesprek met Jos Elbertse, en een lezing over de unieke geschiedenis van het Nederlandse huisorgel in de 18de eeuw door Gerrit Hoving.

COLLOQUIUM: HET ONDERHORST-KABINETORGEL

Gerrit Hoving studeerde orgel aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle bij Theo Jellema. Tijdens zijn studie volgde hij interpretatielessen bij Eric Lebrun in Parijs, masterclasses bij Anders Johnsson (Zweden) en Edoardo Bellotti (Italië). In 2007 werd hij tweede prijswinnaar op het Govert van Wijn concours te Maassluis. Gerrit Hoving studeerde Kerkmuziek aan het conservatorium te Enschede, bij Gijs van Schoonhoven (improvisatie) en Valentijn Smit (koordirectie). Aanvullend volgde hij de afgelopen jaren lessen bij Bert Matter en Toon Hagen. Gerrit is sinds oktober 2009 organist van de Grote of Oude Cyriacuskerk te Dalfsen. Hij verleent regelmatig zijn diensten als vaste continuospeler/begeleider bij ensembles en koren. Tevens is hij werkzaam als docent orgel aan de muziekschool op Urk.

Matteo Imbruno studeerde orgel aan de conservatoria in Bologna (bij Liuwe Tamminga), Rotterdam (Bernard Winsemius) en Lübeck (Martin Haselböck). Hij is organist van de Oude Kerk in Amsterdam en van het Hermitage Museum in dezelfde stad. Matteo Imbruno is regelmatig gastdocent aan conservatoria over de hele wereld, zoals in Buenos Aires (Argentinië) en Phoenix (Arizona, US), en jurylid bij orgelconcoursen. Hij concerteert in Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten en maakte cd-opnamen van historische orgels in Nederland en Italië. Matteo Imbruno is artistiek leider van de International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck (Amsterdam) en de Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo (Pistoia).

Jacob Lekkerkerker studeerde orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, en bij Ewald Kooiman, Ansgar Wallenhorst (D) en Loïc Mallié (F). Ook studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geniet bekendheid als improvisator in diverse experimentele bezettingen, als orgelpionier die orgel en elektronica met elkaar combineert, en als organist titulair van de Oude Kerk te Amsterdam. Voor zijn werk werden hem diverse prijzen toegekend, waaronder de Sweelinck-Mullerprijs, de Jur Naessens Muziekprijs, de Prix Spécial Englert-Marchal voor improvisatie, en de Schnitgers Droom Prijs. Hij is regelmatig gastdocent aan kunstacademies en conservatoria.