Agenda

COMPONISTENPORTRET: CALLIOPE TSOUPAKI

Nieuwe Muziek za 18-02-2017 20:15 € 15,00 Nu reserveren

MUSICI
Gerard Bouwhuis, piano
Heleen Hulst, viool
Marcel Beekman, tenor
Laurens de Man, orgel


PROGRAMMA
Het Orgelpark verleende een compositieopdracht aan de Griekse componiste Calliope Tsoupaki. De première van Exodion is de aanleiding voor dit componistenportret.
 

Calliope Tsoupaki (1963)
- Psalm: Enite ton Kyrion (orgel en tenor)
- Psalm: O Theos voithos imon (orgel en tenor)
- Rondo (barok viool)
- Narcissus Suite (piano en viool)
PAUZE
- Pianoforte (piano)
- Exodion (orgel en tenor, première)

COMPONISTENPORTRET: CALLIOPE TSOUPAKI

Pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Als solist werkte hij samen met onder andere het Schönberg Ensemble, de Ebony Band, het Nederlands Blazersensemble, het Radio Kamerorkest en het BBC National Orchestra of Wales. In 1978 richtte hij met Cees van Zeeland het Pianoduo op. Sinds 1989 maakt hij deel uit van de groep LOOS. In de loop van zijn carrière heeft Gerard Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Rob Zuidam, Guus Janssen en Martijn Padding. Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid Amerika, Canada, Japan en Australië. Met violist Heleen Hulst vormt hij sinds 1998 een duo; samen met Hulst richtte hij Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble dat zich richt op de kamermuziek van de 20e en 21e eeuw. Voor zijn bijzondere inzet voor de hedendaagse Nederlandse muziek ontving Gerard Bouwhuis in 2003 de Theo Bruinsprijs. Bouwhuis is docent hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Violist Heleen Hulst studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De afgelopen jaren maakte zij deel uit van onder andere het Asko|Schönberg Ensemble, Remix Porto en het Nieuw Ensemble. Recentelijk richt zij zich ook meer op oude muziek; ze speelt bij het Combattimento Consort, Anima Aeterna en de Van Swieten Society. In 1995 en 1997 nam zij deel aan het Tanglewood Music Festival waar zij beide keren werd onderscheiden als ‘outstanding violinist’. In 2010 schreef Martijn Padding het vioolconcert ‘White Eagle’ voor haar en het Asko Ensemble. Haar brede belangstelling bracht Heleen Hulst tot samenwerkingen met onder meer het Nederlands Dans Theater, Dansgroep Krisztina de Châtel, ZT Hollandia en choreograaf Paul Selwyn Norton. Met pianist Gerard Bouwhuis vormt zij een duo dat zich vooral toelegt op het repertoire van de 20ste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op: Paul Termos, Cornelis de Bondt, Elmer Schönberger, Peter Adriaansz, Martijn Padding en Guus Janssen. In 2005 richtte zij samen met pianist Gerard Bouwhuis Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble dat zich richt op de kamermuziek van de 20e en 21e eeuw.

Marcel Beekman zingt zowel het barokke en klassieke als het hedendaagse concert- en operarepertoire. Hij trad op met de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Les Arts Florissants, de orkesten van de omroep en het ASKO|Schönberg, onder dirigenten als Sir Simon Rattle, William Christie, Reinbert de Leeuw, Iván Fischer, John Adams en Frans Brüggen. Hoewel bekend om zijn affiniteit met de barok, bracht Marcel veel nieuw werk in première van componisten zoals Calliope Tsoupaki (Lucas Passie, Holland Festival 2008 / Greek Love Songs, Holland Festival 2010), Elmer Schönberger, Roderik de Man, Maarten Altena en Martijn Padding en was te gast op internationale concertpodia en festivals en produceert tevens eigen hedendaagse kamermuziekprogramma’s.