Agenda

ENSEMBLE & ORGEL: EEN ITALIAANSE AVOND

Nieuwe Muziek za 22-04-2017 20:15 € 15,00 Nu reserveren

MUSICI
Dario Calderone, contrabas
Gareth Davis, klarinet
Koen Kaptijn, trombone
Pepe Garcia, slagwerk
Francesco Filidei en Una Cintina, orgel


PROGRAMMA
Het Orgelpark gaf de in Amsterdam woonachtige Italiaanse componisten Giuliano Bracci en Silvia Borzelli opdrachten voor composities voor orgel en klein ensemble. Composities van Claudio F. Baroni en improvisaties en composities van Francesco Filidei completeren het Italiaanse feestje.


Giuliano Bracci (1980)
- [Nieuw werk] (orgel en ensemble)
Silvia Borzelli (1978)
- [Nieuw werk] (orgel en ensemble)
Francesco Filidei (1973)
- Esercizio di pazzia I (ensemble)
- Esercizio di pazzia II (ensemble)
- Improvisaties
Claudio F. Baroni (1968)
- Ursae minoris III (contrabas)

ENSEMBLE & ORGEL: EEN ITALIAANSE AVOND

Dario Calderone besloot al vroeg in zijn carrière als contrabassist om zich te richten op nieuwe experimentele technieken en op repertoire van de laatste veertig jaar. Hij studeerde bij Stefano Scodanibbio; ook studeerde hij muziektheater, bij Georges Aperghis aan de Hochschule der Künste in Bern. Dario Calderone is lid van het Nieuw Ensemble (Nederland), Ensemble Algoritmo (Italië) en Ensemble Laboratorium (Zwitserland), en wordt regelmatig uitgenodigd door ASKO|Schönberg en Klangforum Wien. Hij werkte samen met componisten als Salvatore Sciarrino, Yannis Kyriakides, Terry Riley, Louis Andriessen, Robert Ashley, alsook met componisten van zijn eigen generatie, bij het ontwikkelen van solostukken voor contrabas en kamermuziek met contrabas. In 2008 was hij mede-oprichter van CO2, een duo met fluitist Riccarda Caflisch.

Gareth Davis studeerde basklarinet bij Antony Pay en Roger Heaton in London en bij Harry Sparnaay in Amsterdam; hij studeerde verder aan de Accademia Chigiana di Siena bij Yuri Bashmit, Katia Labeque, Mario Brunello en Luciano Berio. Gareth Davis concerteert over de hele wereld, in samenwerking met dirigenten als Riccardo Chailly, Sir Simon Rattle, Diego Masson, Gregory Rose en Roger Norington, en met ensembles als Neue Vocalsolisten, Sinfonietta en ‘experimental noise band’ Nadja. Gareth Davis vindt nieuwe muziek van levensbelang voor zijn instrument: componisten als Salvatore Sciarrino, Jonathan Harvey, Toshio Hosokawa, Gavin Bryars, Peter Eotvos en Misato Mochizuki schreven werk voor hem.

Koen Kaptijn studeerde in december 2001 af aan het Rotterdams Conservatorium bij George Wiegel, Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Jilt Jansma en Bart van Lier. In 2000 ontving hij een Erasmus studiebeurs om drie maanden te studeren aan het Conservatoir National Superieure de Musique te Lyon bij Michel Becquet. Verder heeft hij masterclasses gevolgd bij Christian Lindberg, Viktor Sumerkin, Maxim Ignatiev en Jonas Bylund. In 1998 won hij met een koperkwintet de Erasmus kamermuziekprijs. Ook heeft hij compositie gestudeerd bij Peter-Jan Wagemans, René Uijlenhoet en Klaas de Vries. Kaptijn is eerste trombonist van Orkest de Vollharding en trombonist van het Ensemble MAE te Amsterdam. Tevens is hij als freelance trombonist te zien en horen in ensembles als het Schönberg Ensemble, het Asko Ensemble en het Nieuw Ensemble. In 2006 was hij solist in een voorstelling van de gerenommeerde muziektheatergroep Orkater samen met actrice Ariane Schluter.