Concertarchief

KOOR, ENSEMBLE & HARMONIUM: KARG-ELERT

Tweeluik rondom Sigfrid Karg-Elert
Thema-concert zo 27-11-2016 14:15

MUSICI
Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders
Lei Wang, viool
Tanja van der Kooij, hobo, engelse hoorn
Mette Rooseboom, sopraan
Marcel Verheggen, orgel
Dirk Luijmes, harmonium en piano


In het tweede concert gewijd aan de muziek van Sigfrid Karg-Elert hoort u werken voor koor en ensemble. De vocale werken worden afgewisseld met werken voor harmonium.

 

PROGRAMMA
Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
- Passionskanzone Die Grablegung Christi (sopraan, koor, hobo, Engelse hoorn en orgel)
- Fernsicht vor dem Regen (harmonium)
- Totentanz (harmonium)
- Wir danken dir, Herr Jesu Christ (koor)
- Wolken über See (harmonium)
- A la Burla (harmonium)
- Benedictus (solisten, koor, viool, piano en orgel)
PAUZE
- Vom Himmel hoch (sopraan, koor, viool en orgel)
- La source mystique (harmonium)  
- Vier Chorlieder (koor)
- Vorüber (harmonium)
- Näher, mein Gott, zu Dir (solisten, koor, viool en orgel)

Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor onder leiding van Hans Leenders. De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot veertig zangers al naar gelang de eisen die het repertoire stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het zeer brede repertoire omvat vijf eeuwen koorcultuur, van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Studium Chorale werkt geregeld samen met ensembles en orkesten en gerenommeerde dirigenten.
 

Hans Leenders studeerde orgel, theorie der muziek en gregoriaans aan de conservatoria van Maastricht, Utrecht en Brussel. Hij is artistiek leider van Studium Chorale en artistiek adviseur van  het orgelfestival L’Europe & L’Orgue Maastricht, de Chorbiennale Aachen en het Nederlands Gregoriaans Festival. Hans Leenders is hoofdvakdocent orgel aan het Maastrichts Conservatorium, cantor-organist van de O.L.V. basiliek te Maastricht, en titulair-organist van de Kopermolen in Vaals. Daarnaast is Leenders dirigent van het Basilicakoor en de Schola Nova van de O.L.V. basiliek en dirigent van het Madrigalchor Aachen. Hij verzorgde gastdirecties bij onder meer Europa Cantat, Groot Omroepkoor, Cappella Amsterdam, Sloveens Kamerkoor, WMC en verschillende conservatoria in binnen- en buitenland. Zijn liefde voor de hedendaagse muziek blijkt uit de vele premières, die hij gespeeld of gedirigeerd heeft. De laatste jaren profileert Hans Leenders zich steeds meer als componist. 
 

Tanja van der Kooij studeerde summa cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam; docent was Jan Spronk. Van 2001 tot 2005 studeerde zij verder aan de Staatliche Hochschule für Musik in Karlsruhe bij Thomas Indermühle. Tanja van der Kooij won prijzen bij onder meer het Prinses Christina Concours (1991), en de Skene Award Competition in Aberdeen (1992) en het Concours International de l'UFAM (Parijs, 2002). Sinds 1997 is Tanja van der Kooij verbonden aan het Limburgs Symfonie Orkest. Zij treedt als soliste regelmatig op met diverse orkesten in binnen- en buitenland. Tanja vormt een vast duo met de pianist Daniël Kramer.
 

Dirk Luijmes profileert zich onder meer als harmoniumspeler en liet tal van componisten voor zijn instrument schrijven. Hij soleert in binnen- en buitenland en was te horen met onder meer ASKO|Schönberg, Het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, Oxalys, het RIAS Kammerchor en het Orchestre des Champs-Elysées. Met zijn Franse drukwindharmonium speelde hij in Carnegie Hall (New York) als solist in het aan hem opgedragen First harmoniumconcerto van Martijn Padding, in het Concertgebouw te Amsterdam en in de Grote Zaal van de Musikverein in Wenen. In 2009-2010 werkte hij mee aan de wereldpremière van de 1919-versie van Igor Stravinsky’s Les Noces. Hij is artistiek leider van Stichting Longen & Tongen. Dirk Luijmes nam diverse cd’s op, onder andere met een door hem ontdekte suite van Froberger. De cd waarop hij soleert in Paddings harmoniumconcert werd onderscheiden met een Edison Klassiek.
 

Marcel Verheggen studeerde orgel en muziektheorie aan het Conservatorium van Maastricht. Hij volgde cursussen bij onder anderen Luigi Ferdinando Tagliavini, Daniel Roth en Montserrat Torrent. Op internationale orgelconcoursen behaalde hij diverse prijzen voor zowel interpretatie als improvisatie. Marcel Verheggen is organist van de St.-Servaasbasiliek in Maastricht, orgeldocent aan het Conservatorium te Maastricht en verzorgt concerten en meestercursussen in binnen- en buitenland. Ook is hij adviseur van de Klokken- en Orgelraad, waar hij betrokken is bij nieuwbouw- en restauratieprojecten. Hij is lid van het CvON, het College van Orgeladviseurs Nederland, en examinator bij de LOTO, de Landelijke Opleiding tot Orgeladviseur.
 

Lei Wang, afkomstig uit Shaoxing, China studeerde af aan het Conservatorium van Shanghai voordat ze naar Europa trok. In 2004 voltooide ze haar studies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Katalin Sebestyen en Zygmunt Kowalski. Ze studeerde verder aan de Musikhochschule te Keulen, en bij Salvatore Accardo en Boris Belkin. Haar nog jonge carrière heeft haar al over de hele wereld gebracht; ze trad op bij muziekfestivals in Zwitserland en Japan. Lei Wang won de Henri Vieuxtemps-wedstrijd in Verviers (2002) en Rodolfo Lipizer-wedstrijd in Gorizia, Italië (2005). Lei Wang is eerste concertmeester van de Philharmonie Zuidnederland en docent viool aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Maastrichts Conservatorium. Lei Wang speelt op een viool gebouwd door Ferdinando Gagliano in 1770 te Napels.