Nieuws

Via Crucis: Passietijd in het Orgelpark

In 2016 componeerde Andries van Rossem in opdracht van het Orgelpark nieuwe passiemuziek: ‘Exercitium Santae Viae Crucis’, muziek naar aanleiding van de weg die Jezus aflegde naar zijn kruisiging. De compositie wordt in het Orgelpark op vrijdagavond 31 maart opnieuw uitgevoerd, door Consensus Vocalis, onder leiding van Klaas Stok, en organist Erwin Wiersinga.

Lees verder

Via Crucis-concert met Haydn en Beethoven

Pianist Willem Brons concerteert op donderdagavond 30 maart in het Orgelpark, met muziek van Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven. Het concert maakt deel uit van de reeks Via Crucis-concerten die ieder jaar voorafgaand aan de Stille Week in het Orgelpark plaatsvindt. 

Lees verder

Ives Ensemble in het Orgelpark

Op zaterdag 1 april concerteren het Ives Ensemble, Slagwerk Den Haag en Ere Lievonen in het Orgelpark. Op het programma nieuwe en splinternieuwe muziek: van Yannis Kyriakides spelen ze Airfields, uit 2009, van vier compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag werken die zo vers zijn dat ze nog geen titel hebben.

Lees verder

Avondconcert van NPO Radio4

Binnenkort kunt u op NPO Radio 4 een aantal Orgelparkconcerten beluisteren: het concert van Tobias Borsboom en Petra Veenswijk dat op vrijdagmiddag 9 december plaatsvond en een compilatie van het tweeluik rond Sigfrid Karg-Elert, dat we op zaterdag 26 november (met Leo van Doeselaar en Willem de Vries) en zondag 27 november (met onder andere Studium Chorale en Dirk Luijmes) presenteerden. 

Lees verder

Terugblik Messiaen Festival

In het weekend van 20-22 februari j.l. presenteerde het Orgelpark de integrale uitvoeringen van vroege composities van Olivier Messiaen, de Franse componist die de muziek van de 20ste eeuw nieuwe dimensies verleende. Aan het Messiaen Festival werkten musici mee als pianist Ralph van Raat, organist Berry van Berkum, het Nederlands Kamerkoor en het spectaculaire sextet Vecteur Ondes, dat zes elektronische ondes martenots bespeelt. Vidya Films nam het op. 

Lees verder

Messiaen: FĂȘte des belles eaux

In het Messiaen Festival speelde Vecteur Ondes het Fête des belles eaux van Olivier Messiaen. Dit sextet voor ondes martenots wordt zelden uitgevoerd: daarvoor is de ondes martenot ondanks Messiaens promotie ervan niet voldoende populair geworden. Vidya Films nam het stuk integraal op.

Studium Chorale bij Avondconcert

Het concert van woensdag 29 oktober j.l. met muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en Daan Manneke werd dinsdag 2 december in het Avondconcert van NPO Radio4 uitgezonden. De stukken werden uitgevoerd door Studium Chorale onder leiding van Hans Leenders en organist Jos van der Kooy. U kunt deze uitzending naluisteren.

Orgelsolo’s uit alle landen

Regelmatig geeft het Orgelpark ruim baan aan aanstormend talent, zo ook op vrijdagmiddag 28 november. Acht studenten van orgeldocent Jacques van Oortmerssen stelden een concertprogramma samen waarin ieder een compositie uit eigen land speelden. Jacques van Oortmerssen, docent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, lichtte dit project toe in een filmpje.

Terugblik Min of meer Minimal Festival

Traditiegetrouw staat het eerste weekend van oktober in het Orgelpark in het teken van ons Min of meer Minimal Festival. Zo ook dit jaar. Vidya Films maakte een film-impressie.

Avondconcert vanuit Orgelpark

Woensdagavond 24 september j.l. kwam de uitzending van het Avondconcert van NPO Radio 4 rechtstreeks vanuit het Orgelpark. Onder de titel Amazing Americans stond er Amerikaanse koor- en orgelmuziek op het programma. De hoofdmoot bestond uit Leonard Bernsteins Chichester Psalms. Verder waren er werken van Charles Ives en Aaron Copland te horen, uitgevoerd door de Laurenscantorij o.l.v. Wiecher Mandemaker; Hayo Boerema, orgel; Dave ten Kate, countertenor; Joukeline Sizoo, harp en Arjan Roos, slagwerk. U kunt dit concert terugluisteren via uitzending gemist.

Uitmarkt 2014

Het laatste weekend van augustus opende we wederom onze deuren voor de Uitmarkt. De NTR kwam langs en draaide twee items in het Orgelpark. Een interview met Diederik Rijpstra en Tineke Steenbrink over de voorstelling Odd Pearls die zaterdag 6 september a.s. in het Orgelpark in première gaat. En het accordeonduo TOEAC over hun programma Petroesjka.

Odd Pearls

Het is nog een week wachten tot we de deuren openen voor het publiek. Achter de schermen zijn we daarentegen alweer voorzichtig begonnen met de voorbereidingen voor de concerten in het najaar. Zo waren bijvoorbeeld Diederik Rijpstra, Tineke en Judith Steenbrink hier al uren in het pand om hun voorstelling Odd Pearls voor te bereiden.

Lees verder

Musica Religiosa met Loek Dijkman

Elke laatste zondag van de maand programmeert het Radio 5 programma Musica Religiosa de rubriek Vanuit het Orgelpark. Aandachtspunt in deze rubriek is vocale muziek die in het Orgelpark is opgenomen. Op 23 februari j.l. was onze voorzitter Loek Dijkman te gast, u kunt het interview hier terug luisteren.

Uitzending Radio4

Kamerkoor Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders was afgelopen zondag te gast in het Orgelpark. Ze zongen een concert in het weekend 'Rondom Jolivet', met werken van Jolivet, Lambrechts en Hersant. Dit concert wordt a.s. zondag 16 februari uitgezonden in het programma Avondconcert op Radio 4. Het koor werd begeleid door ensemble en orgel. Daarnaast stonden er solowerken voor orgel op het programma, gespeeld door Jo Louppen. 

Lees verder

Loek Dijkman te gast bij Casa Luna

Voorzitter van Stichting Utopa en initiatiefnemer van onder andere het Orgelpark, Loek Dijkman was op 18 december j.l. te gast bij het programma Casa Luna van Radio 1.

Lees verder