Nieuws

‘Nieuw’ orgel voor het Orgelpark

Op zaterdag 6 mei neemt het Orgelpark feestelijk een bijzonder ‘nieuw’ orgel in gebruik: een zogenaamd 'kabinetorgel', in 1767 door de Amsterdamse orgelmaker Deetlef Onderhorst gebouwd. Het stond jarenlang in de Oude Kerk in Amsterdam. De Oude Kerk kon er niet langer voor zorgen, en het Orgelpark zag wel emplooi voor het grote, rijk klinkende instrument. Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk, zal het Onderhorst-orgel op 6 mei 'inspelen'. Op het programma verder onder meer een publieksgesprek met de restaurateur, de jonge orgelmaker Jos Elbertse.

Lees verder

Jerzy Bielski in het Orgelpark

De Poolse componist, musicus en kunstenaar Jerzy Bielski won in 2015 de Amsterdam Fringe Award met +-/,1+_;X%. Het werk werd daarna geselecteerd voor het beroemde dansfestival ‘Dans Elargie’ in Parijs en Seoel. Op zaterdag 29 april klinkt in het Orgelpark het vervolg. Bielski: ‘Het wordt een muziektheaterproject dat de manipulatie van mensen door media, bedrijven en politici onderzoekt.’ Een avond vol muziek, videokunst en live elektronica.

Lees verder

Willem Brons bij de Concertzender

Pianist Willem Brons speelde op donderdag 30 maart in het Orgelpark Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz van Joseph Haydn. Brons is ook programmamaker bij de Concertzender, het thema van zijn Pianoatelier van woensdag 5 april was dit werk van Haydn. Hij legde samen met Pauline Verburg het 'De zeven kruiswoorden' op de snijtafel. Op woensdag 12 april om 14.00 uur in het programma Zuiver Klassiek is de opname van 30 maart uit het Orgelpark te horen.

Avondconcert van NPO Radio4

Van het najaar 2016 kunt een aantal Orgelparkconcerten terug luisteren op NPO Radio 4: het concert van Tobias Borsboom en Petra Veenswijk dat op vrijdagmiddag 9 december plaatsvond en een compilatie van het tweeluik rond Sigfrid Karg-Elert, dat we op zaterdag 26 november (met Leo van Doeselaar en Willem de Vries) en zondag 27 november (met onder andere Studium Chorale en Dirk Luijmes) presenteerden. 

Lees verder

Terugblik Messiaen Festival

In het weekend van 20-22 februari j.l. presenteerde het Orgelpark de integrale uitvoeringen van vroege composities van Olivier Messiaen, de Franse componist die de muziek van de 20ste eeuw nieuwe dimensies verleende. Aan het Messiaen Festival werkten musici mee als pianist Ralph van Raat, organist Berry van Berkum, het Nederlands Kamerkoor en het spectaculaire sextet Vecteur Ondes, dat zes elektronische ondes martenots bespeelt. Vidya Films nam het op. 

Lees verder

Messiaen: Fête des belles eaux

In het Messiaen Festival speelde Vecteur Ondes het Fête des belles eaux van Olivier Messiaen. Dit sextet voor ondes martenots wordt zelden uitgevoerd: daarvoor is de ondes martenot ondanks Messiaens promotie ervan niet voldoende populair geworden. Vidya Films nam het stuk integraal op.

Studium Chorale bij Avondconcert

Het concert van woensdag 29 oktober j.l. met muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en Daan Manneke werd dinsdag 2 december in het Avondconcert van NPO Radio4 uitgezonden. De stukken werden uitgevoerd door Studium Chorale onder leiding van Hans Leenders en organist Jos van der Kooy. U kunt deze uitzending naluisteren.

Orgelsolo’s uit alle landen

Regelmatig geeft het Orgelpark ruim baan aan aanstormend talent, zo ook op vrijdagmiddag 28 november. Acht studenten van orgeldocent Jacques van Oortmerssen stelden een concertprogramma samen waarin ieder een compositie uit eigen land speelden. Jacques van Oortmerssen, docent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, lichtte dit project toe in een filmpje.

Terugblik Min of meer Minimal Festival

Traditiegetrouw staat het eerste weekend van oktober in het Orgelpark in het teken van ons Min of meer Minimal Festival. Zo ook dit jaar. Vidya Films maakte een film-impressie.

Avondconcert vanuit Orgelpark

Woensdagavond 24 september j.l. kwam de uitzending van het Avondconcert van NPO Radio 4 rechtstreeks vanuit het Orgelpark. Onder de titel Amazing Americans stond er Amerikaanse koor- en orgelmuziek op het programma. De hoofdmoot bestond uit Leonard Bernsteins Chichester Psalms. Verder waren er werken van Charles Ives en Aaron Copland te horen, uitgevoerd door de Laurenscantorij o.l.v. Wiecher Mandemaker; Hayo Boerema, orgel; Dave ten Kate, countertenor; Joukeline Sizoo, harp en Arjan Roos, slagwerk. U kunt dit concert terugluisteren via uitzending gemist.

Uitmarkt 2014

Het laatste weekend van augustus opende we wederom onze deuren voor de Uitmarkt. De NTR kwam langs en draaide twee items in het Orgelpark. Een interview met Diederik Rijpstra en Tineke Steenbrink over de voorstelling Odd Pearls die zaterdag 6 september a.s. in het Orgelpark in première gaat. En het accordeonduo TOEAC over hun programma Petroesjka.

Odd Pearls

Het is nog een week wachten tot we de deuren openen voor het publiek. Achter de schermen zijn we daarentegen alweer voorzichtig begonnen met de voorbereidingen voor de concerten in het najaar. Zo waren bijvoorbeeld Diederik Rijpstra, Tineke en Judith Steenbrink hier al uren in het pand om hun voorstelling Odd Pearls voor te bereiden.

Lees verder

Musica Religiosa met Loek Dijkman

Elke laatste zondag van de maand programmeert het Radio 5 programma Musica Religiosa de rubriek Vanuit het Orgelpark. Aandachtspunt in deze rubriek is vocale muziek die in het Orgelpark is opgenomen. Op 23 februari j.l. was onze voorzitter Loek Dijkman te gast, u kunt het interview hier terug luisteren.

Uitzending Radio4

Kamerkoor Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders was afgelopen zondag te gast in het Orgelpark. Ze zongen een concert in het weekend 'Rondom Jolivet', met werken van Jolivet, Lambrechts en Hersant. Dit concert wordt a.s. zondag 16 februari uitgezonden in het programma Avondconcert op Radio 4. Het koor werd begeleid door ensemble en orgel. Daarnaast stonden er solowerken voor orgel op het programma, gespeeld door Jo Louppen. 

Lees verder

Loek Dijkman te gast bij Casa Luna

Voorzitter van Stichting Utopa en initiatiefnemer van onder andere het Orgelpark, Loek Dijkman was op 18 december j.l. te gast bij het programma Casa Luna van Radio 1.

Lees verder