Het Molzer-orgel

Rechts in de concertzaal van het Orgelpark staat een uniek orgel uit Wenen. Het krullerige uiterlijk met zijn grove versieringen doet vermoeden dat dit orgel bedoeld is voor jan en alleman, net als bijvoorbeeld de draaiorgels die vroeger de straten van Amsterdam met muziek versierden. Schijn bedriegt in dit geval slechts ten dele: het orgel is gebouwd door Ferdinand Molzer jr., die vooral actief was als leverancier van draaiorgeltjes in zweefmolens op de Weense kermis.
Molzer bouwde het orgel in 1925 voor de familie Klinger in Mödling, een kleine stad ten zuiden van Wenen. In 1941 werd het orgel naar de villa van de familie Huber verplaatst, in het Weense stadsdeel Hietzing.
Molzer voorzag het orgel net als zijn kermisorgels van een automaat – én van een gewone klaviatuur. Waarschijnlijk is bij de verplaatsing naar Hietzing de speelautomaat verdwenen.
Qua klank knipoogt het Molzer-orgel naar het Sauer-orgel, maar de sfeer ervan is anders, wat minder deftig. Het orgel is bij de verhuizing naar Amsterdam gerestaureerd door de Weense orgelmaker Ulrich Aschermann.

Extra:
Dispositie Molzer-orgel