Het Van Leeuwen-orgel

Sinds de opening stond het Van Leeuwen-orgel op het balkon van het Orgelpark. Dit orgel heeft in juni 2016 plaatstgemaakt voor het nieuw te bouwen barokorgel. Met de plaatsing van dit orgel zal medio 2017 worden begonnen. Het Van Leeuwen-orgel krijgt een nieuw leven bij de muziekschool van de Poolse stad Nowy-Targ. Het instrument is daar in oktober 2016 in gebruik genomen. 
 

Op het rechterbalkon van het Orgelpark stond een orgel van na de Tweede Wereldoorlog. Het is gebouwd in 1954, door orgelmaker Willem van Leeuwen. Het klinkt totaal anders dan het Sauer-orgel en het Molzer-orgel: objectief en per se niet romantisch. Maar juist daardoor is ook dit orgel ontroerend: het weerspiegelt daardoor als het ware de nuchtere geest van de jaren ’50, toen Nederland met vereende krachten weer werd opgebouwd. In die ‘wederopbouw-periode’ is prachtige muziek geschreven, die bij dit orgel past als water in een glas.
Het Van Leeuwen-orgel is in 1954 geleverd aan de Adventkerk in Loosduinen. Als gevolg van een fusie van een aantal kerken in het Haagse was het instrument overtollig geworden. De orgelbouwfirma Pels & Van Leeuwen heeft het gedemonteerd, gerepareerd, gecompleteerd en in het Orgelpark geplaatst. Hiermee stond het orgel voor het eerst in zijn leven in een ruimte met een orgelvriendelijke akoestiek.

Extra:
Dispositie Van Leeuwen-orgel