Research reports

Regelmatig vinden er in het Orgelpark in het kader van het Orgelpark Research Program symposia, colloquia en andere activiteiten plaats, dikwijls georganiseerd in samenwerking met de bijzondere leerstoel Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze leerstoel is in 2010 gevestigd door het Orgelpark. Een selectie uit de bijdragen aan deze activiteiten publiceert het Orgelpark in de reeks Orgelpark Research Reports.De Orgelpark Research Reports zijn e-books - elektronische boeken dus, gemaakt om op computers en tablets te lezen. Dit omdat publicaties over muziek gebaat zijn bij illustraties in de vorm van geluidsvoorbeelden en films, hetgeen in e-books mogelijk is. Download hieronder de versie van uw keuze.

Computer: ePub
Gebruikers van Macintosh-computers (Apple) kunnen de ePubs lezen met het programma iBooks. U download eenvoudigweg de ePub-versie van het Report van uw keuze, en opent het bestand in iBooks. Gebruikers van Windows-computers (Apple) kunnen de ePubs lezen met de app Readium, een plug-in van de browser Chrome. U download Chrome en daarna Readium; daarna dowload u de ePub van uw keuze, en opent het bestand in Readium.

Papieren versie
Wanneer u geen iPad of computer heeft of om andere redenen een papieren versie wenst, dan is dat tegen betaling mogelijk. Let op: de geluidsvoorbeelden, films en geavanceerde zoekmogelijkheden van de Reports zijn niet beschikbaar in de papieren versies van de Reports! U kunt een papieren versie van het Report van uw keuze aanvragen door een mail te sturen aan info@orgelpark.nl.


Report #5/1: The New Baroque Organ

Report #5/1: The New Baroque Organ

Inhoud: tien artikelen over de planning, de stemming en de digitale interface van het nieuwe barokorgel dat het Orgelpark momenteel bouwt. Research report #5 zal bestaan uit meedere delen, dit is deel 1.
Let op: Report #5/1 is alleen beschikbaar in het Engels.


Report #4: Medieval Organ Art

Report #4: Medieval Organ Art

Inhoud: elf artikelen over en rond het Van Straten-orgel (2012) in het Orgelpark en het voorbeeld ervan, het Peter Gerritsz-orgel (1479), oorspronkelijk gebouwd voor de Nicolaïkerk in Utrecht, nu in bewaring bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met in drie bijdragen muziek, waardoor dit boek het Van Straten-orgel ook in klank presenteert. De hoeveelheid muziek in dit boek is vergelijkbaar met die op een cd. De musici zijn Harald Vogel, Christophe Deslignes en Manfred Novak. 
Let op: Report #4 is alleen beschikbaar in het Engels.


Report #3: Improvisation

Report #3: Improvisation

Inhoud: 15 artikelen over de geschiedenis en analyse van muziek improvisatie, gebaseerd op de bijdragen aan het Internationaal Improvisatie Project dat het Orgelpark organiseerde tussen 2008-2011.
Let op: Research #3 is alleen beschikbaar in het Engels.


Report #2: Muziek als installatiekunst

Report #2: Muziek als installatiekunst

Inhoud: de oratie, gehouden op 24 mei 2011, waarmee Hans Fidom de door het Orgelpark gevestigde bijzondere leerstoel Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam aanvaardde.


Report #1: Anton Bruckner

Report #1: Anton Bruckner

Inhoud: twee lezingen, gehouden op 3 maart 2012, tijdens het Brucknerfestival in het Orgelpark, door Herman Jeurissen (Anton Bruckner, de symfonische kathedralenbouwer) en Peter Planyavsky (Anton Bruckner, topimprovisator in een vlak muzikaal landschap).