Research reports

Orgelpark Research Reports
Regelmatig vinden er in het Orgelpark in het kader van het Orgelpark Research Program symposia, colloquia en andere activiteiten plaats. Een selectie uit de bijdragen aan deze activiteiten publiceert het Orgelpark in de reeks Orgelpark Research Reports. De Research Reports zijn e-books - elektronische boeken dus, gemaakt om op computers, tablets en smartphones te lezen. Van elk boek zijn twee elektronische varianten beschikbaar: epub ('elektronische publicatie') en pdf ('interactieve pdf'). Download hieronder de versie van uw keuze. 

ePub
Gebruikers van Macintosh-computers, -tablets en -iPhones (Apple) kunnen de ePubs lezen met het programma iBooks. U downloadt eenvoudigweg de ePub-versie van het Report van uw keuze, en opent het bestand in iBooks. Gebruikers van Windows-computers (Apple) kunnen de ePubs lezen met de app Readium, een plug-in van de browser Chrome. U download Chrome en daarna Readium; daarna dowload u de ePub van uw keuze, en opent het bestand in Readium.

Interactieve pdf
De interactieve pdf-versies van de Research Reports zijn identiek aan de ePub-versies. Voor het lezen ervan is een recente versie van Adobe Acrobat Reader aan te raden: daarmee zijn niet alleen de teksten te lezen, maar ook de muziekvoorbeelden te beluisteren en de films te zien.

GEBRUIKSAANWIJZING: HOE INTERACTIEVE PDF'S TE DOWNLOADEN
Download de pdf-versies van uw keuze naar uw harde schijf. Dit doet u door (Apple Macintosh) de toets CTRL ingedrukt te houden wanneer u op de betreffende download-link klikt; of (Windows) door met uw rechter muisknop op de link te klikken. Kies voor de optie: 'Download gekoppeld bestand als...' Uw computer vraagt u dan waar u het bestand wenst op te slaan.
Doet u dit niet en klikt u op de 'gewone' manier op de download-links van de interactieve pdf's, dan zullen de betreffende bestanden als 'gewone' pfd's door uw browser getoond worden; dat wil zeggen zonder muziekvoorbeelden/films.
 

Papieren versie
Wanneer u een papieren versie van een Research Report wenst, dan is dat tegen betaling mogelijk. Let op: de geluidsvoorbeelden, films en geavanceerde zoekmogelijkheden van de Reports zijn niet beschikbaar in de papieren versies van de Reports! U kunt een papieren versie van het Report van uw keuze aanvragen door een mail te sturen aan info@orgelpark.nl.


Report #5/1: The New Baroque Organ

Report #5/1: The New Baroque Organ

Inhoud: tien artikelen over de planning, de stemming en de digitale interface van het nieuwe barokorgel dat het Orgelpark momenteel bouwt. Let op: Report #5/1 is alleen beschikbaar in het Engels.

Zie de download-aanwijzing voor interactieve pdf's hierboven.


Report #4: Medieval Organ Art

Report #4: Medieval Organ Art

Inhoud: elf artikelen over en rond het Van Straten-orgel (2012) in het Orgelpark en het voorbeeld ervan, het Peter Gerritsz-orgel (1479), oorspronkelijk gebouwd voor de Nicolaïkerk in Utrecht, nu in bewaring bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met in drie bijdragen muziek, waardoor dit boek het Van Straten-orgel ook in klank presenteert. De hoeveelheid muziek in dit boek is vergelijkbaar met die op een cd. De musici zijn Harald Vogel, Christophe Deslignes en Manfred Novak. Let op: Report #4 is alleen beschikbaar in het Engels.

Zie de download-aanwijzing voor interactieve pdf's hierboven.


Report #3: Improvisation

Report #3: Improvisation

Inhoud: 15 artikelen over de geschiedenis en analyse van de orgelimprovisatie, gebaseerd op de bijdragen aan het internationale improvisatieproject van het Orgelpark (2008-2011). Let op: Research Report #3 is alleen beschikbaar in het Engels.

Zie de download-aanwijzing voor interactieve pdf's hierboven.


Report #2: Muziek als installatiekunst

Report #2: Muziek als installatiekunst

Inhoud: de oratie, gehouden op 24 mei 2011, waarmee Hans Fidom de door het Orgelpark gevestigde bijzondere leerstoel Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam aanvaardde.

Zie de download-aanwijzing voor interactieve pdf's hierboven.


Report #1: Anton Bruckner

Report #1: Anton Bruckner

Inhoud: twee lezingen, gehouden op 3 maart 2012, tijdens het Brucknerfestival in het Orgelpark, door Herman Jeurissen (Anton Bruckner, de symfonische kathedralenbouwer) en Peter Planyavsky (Anton Bruckner, topimprovisator in een vlak muzikaal landschap).

Zie de download-aanwijzing voor interactieve pdf's hierboven.