Cursus Orgelkunde (1/5)

De Cursus Orgelkunde stelt in 2024 scherp op de orgelgeschiedenis van de 20ste eeuw. Hoe reageerde men, opgeschud en verward door twee wereldoorlogen, op de ontwikkelingen in de orgelkunst tot dan toe? En hoe werd daarmee de basis gelegd voor de nieuwe ontwikkelingen die de 21ste-eeuwse orgelbouw kenmerken? 

Elk college zorgt een organist als side-kick van docent Hans Fidom voor live muziek. Vandaag is dat Bram Brandemann, organist van de Buitenkerk in Kampen (de 'andere' gróte kerk in de IJsselstad) en de Wilhelminakerk in Bussum. Hij studeerde aan het conservatorium in Utrecht bij Jaap Zwart, Theo Teunissen en Reitze Smits. Zijn aandacht ligt al enige jaren bij de orgelmuziek van Bach: hij is bezig alle orgelwerken van de grote meester op te nemen.

Daarmee is meteen duidelijk hoe zijn werk bij het thema van de cursus dit jaar aansluit: vele beroemde organisten gingen Brandemann voor in het integraal opnemen van Bachs orgelmuziek. Beroemd zijn de platenreeksen van Marie-Claire Alain, bijvoorbeeld, maar ook die van Michel Chapuis en van Ewald Kooiman hebben naam gemaakt – de laatste nam Bachs muziek zelfs dríe keer op! Deze projecten geven een prachtig en rijk beeld van de orgelgeschiedenis van de tweede helft van de 20ste eeuw: welke orgels kozen de musici, hoe speelden ze? We gaan luisteren naar registraties (klankkleurkeuzes), speelwijze (hoe ontstaan de tonen, hoe verdwijnen ze, hoe volgen ze elkaar op), tempo – en uiteraard ook naar het effect van de 'temperatuur' van het bespeelde orgel, de manier dus waarop het gestemd is. 

Brandemann speelt aan het begin en aan het einde van het college solo; tijdens het college zal hij in samenspraak met Hans Fidom ook regelmatig musiceren.

De colleges van de Cursus Orgelkunde zijn zo ingericht dat er veel ruimte is voor vragen en discussie. Voorkennis is niet vereist; muziekliefde des te meer. De Cursus Orgelkunde is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Lees hier hoe u GastVriend wordt.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer