Cursus Orgelkunde (3/5)

De Cursus Orgelkunde stelt in 2024 scherp op de orgelgeschiedenis van de 20ste eeuw. Hoe reageerde men, opgeschud en verward door twee wereldoorlogen, op de ontwikkelingen in de orgelkunst tot dan toe? En hoe werd daarmee de basis gelegd voor de nieuwe ontwikkelingen die de 21ste-eeuwse orgelbouw kenmerken? 

Elk college zorgt een organist als side-kick van docent Hans Fidom voor live muziek. Vandaag is dat Leonard Schick, geboren en opgeleid (behalve tot organist ook tot violist en clavecinist) in Zwitserland. Hij maakt momenteel deel uit van de orgelklas van Sietze de Vries aan het conservatorium in Groningen: hij wil daar nóg beter leren improviseren op de manier waarop organisten dat in de 17de en 18de eeuw deden. 

Dit type improviseren heeft vooral de afgelopen tien jaar een hoge vlucht genomen, maar was al veel langer een van de belangrijke rode draden door de orgelgeschiedenis van de 20ste eeuw; vandaar dat we er dit jaar in de cursus aandacht aan besteden. Toen namelijk de aandacht voor het maken van orgels op historische manieren steeds meer vaart kreeg, dankzij de sinds de late 19de eeuw opgekomen belangstelling voor oude muziek, bedachten steeds meer organisten dat op deze orgels improviseren wel eens de beste manier zou kunnen zijn om ze tot hun recht te laten komen. De Nederlandse orgeladviseur Klaas Bolt werd er al in de jaren ’70 en ’80 bekend mee, maar het zijn vooral Bill Porter in de VS en de al genoemde Sietze de Vries in Europa die deze kunst hebben geperfectioneerd.  

Leonard Schick speelt aan het begin en aan het einde van het college solo; tijdens het college zal hij in samenspraak met Hans Fidom ook regelmatig musiceren.

De colleges van de Cursus Orgelkunde zijn zo ingericht dat er veel ruimte is voor vragen en discussie. Voorkennis is niet vereist; muziekliefde des te meer. De Cursus Orgelkunde is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Lees hier hoe u GastVriend wordt.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer