Cursus Orgelkunde (5/5)

De Cursus Orgelkunde stelt in 2024 scherp op de orgelgeschiedenis van de 20ste eeuw. Hoe reageerde men, opgeschud en verward door twee wereldoorlogen, op de ontwikkelingen in de orgelkunst tot dan toe? En hoe werd daarmee de basis gelegd voor de nieuwe ontwikkelingen die de 21ste-eeuwse orgelbouw kenmerken? 

Elk college zorgt een organist als side-kick van docent Hans Fidom voor live muziek. Vandaag is dat Dorien Schouten. Zij imponeerde afgelopen najaar in het Orgelpark met de minimal music van Bert Matter over 'Von Gott will ich nicht lassen', of zoals Matter boven zijn partituur schrijft, zijn fantasie over 'Une jeune fillette', een bepaald andere tekstoriëntatie dus.

Dergelijke minimal music is inmiddels niet meer weg te denken uit het orgelrepertoire. De ontwikkeling ervan is een van de kleurrijkste sporen die de orgelgeschiedenis in de 20ste eeuw trok. In Nederland was het met name Jan Welmers die minimal orgelmuziek op de kaart zette; Matter volgde zijn voorbeeld. Fascinerend is dat minimal music inmiddels de grens tussen klassiek en pop doorbreekt: performers als Hania Rani veroveren er wereldwijd allerlei podia mee. 

Dorien Schouten studeerde aan de conservatoria in Den Haag en Berlijn, bij docenten als Jos van der Kooij en Leo van Doeselaar. Ze is cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht. Ze speelt aan het begin en aan het einde van het college solo; tijdens het college zal hij in samenspraak met Hans Fidom ook regelmatig musiceren.

De colleges van de Cursus Orgelkunde zijn zo ingericht dat er veel ruimte is voor vragen en discussie. Voorkennis is niet vereist; muziekliefde des te meer. De Cursus Orgelkunde is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Lees hier hoe u GastVriend wordt.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer