Hyperorgel: Claire M. Singer

Musicus

Claire M. Singer, orgel en compositie

 

Programma

Componist Singer toont het resultaat van een Residency in het Orgelpark. Het afgelopen jaar werkte ze gedurende enkele weken aan nieuw composities voor hyperorgel.

 

Lancering album

Claire viert de release van Saor (uitgesproken als Sood: wat 'vrij' betekent in het Schots-Gaelisch), de eerste release in een drieluik van albums, geïnspireerd door ontsnappingen naar de toppen van Claire's thuisland Schotland. Saor vat Claire’s experimentele benadering van het pijporgel perfect samen, waarbij rijke harmonische texturen en complexe boventonen worden onderzocht, waardoor steeds wisselende melodische en ritmische patronen ontstaan, die visioenen oproepen van de Schotse dramatische landschappen waardoor ze wordt geïnspireerd.

 

Het titelnummer van het album werd in 2022 tijdens haar verblijf in het Orgelpark geschreven voor het Sauer-orgel uit 1922, het Utopa-barokorgel uit 2018, het Verschuren-orgel uit 2009, het Onderhorst-kastorgel uit 1767 en het Molzer-orgel uit 1925. Kom naar de eerste publieke uitvoering van dit nieuwe werk.

 

Claire M Singer is componist en performer van akoestische en elektronische muziek, film en installaties. Bekend om haar experimentele benadering van het orgel, is haar werk geïnspireerd op het dramatische landschap van haar geboorteland Schotland. Op haar drie veelgeprezen releases op Touch speelt Singer zowel orgel als cello (‘..elk stuk is tijdloos en echt magisch’ – The Quietus). Optredens zijn onder meer Queen Elizabeth Hall; Kathedraal van Glasgow; Tate Modern; Westerkerk-opening voor Low en de Barbican-opening voor Stars of the Lid. The Guardian schreef: 'Claire M Singer weet echt hoe ze het beste uit dit prachtige instrument moet wringen, waardoor momenten van aanhoudende vervoering ontstaan'. Meest recentelijk, in december 2021, was haar solo-orgelwerk The Molendinar te zien in The New York Times '5 Minutes That Will Make You LOve the Organ'.

 

Onderscheidingen zijn de Oram Award in 2017 voor haar innovatie op het gebied van geluid en muziek en de Festival Castell de Peralada Award voor beste filmscore in 2019 (Tell It To The Bees). In 2020 werd haar werk Gleann Ciùin genomineerd voor een Ivor Novello Award, gemaakt in opdracht van het London Contemporary Orchestra. Recente projecten zijn een samenwerking met Chris Watson voor orgel, veldopnames, orkest- en koorpremières op haar festival Organ Reframed in Union Chapel in 2022.

 

Singer is sinds 2012 muziekdirecteur van het orgel van de bekroonde locatie Union Chapel in Islington, Londen. In 2016 richtte ze het enige festival in zijn soort in Groot-Brittannië op, Organ Reframed, dat zich richt op het in opdracht geven en presenteren van innovatieve nieuwe experimentele muziek. , dat het orgel opnieuw verbeeldt voor zowel artiest als publiek. Eerdere opdrachten waren onder meer Éliane Radigue, Low, Hildur Guðnadóttir en Adam Bryanbaum Wiltzie.

 

www.clairemsinger.com

 

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer