Lecture 3: Sound history up to 1850

Please note: as this course is taught in Dutch, all further information on the course is provided in Dutch as well. 

 

Orgels laten altijd hun culturele herkomst horen; elke regio en elke tijd had zo zijn eigen opvattingen over wat een orgel was. In dit college ontmoeten we een aantal uitgesproken voorbeelden, variërend van het Van Straten-orgel in het Orgelpark zelf tot het zeer barokke orgel van Jordi Bosch op Mallorca. Wat vertellen deze orgels ons over hun cultuur?

 

Abbé Vogler

Abbé Vogler is een van markantste figuren op de grens van 'oude' naar 'moderne' orgelbouw in de vroege 19de eeuw. Enerzijds wilde hij wetenschap en zelf denken toepassen op het orgelmakersvak, anderzijds begreep hij lang niet alles en kwam hij met ronduit domme oplossingen. Aan de pluskant van zijn ideeën staat zonder meer zijn streven naar meer dynamiek en kleur, aan de minkant zijn 'simplificatiesysteem': als Vogler je orgel verbouwde kon het zomaar gebeuren dat het daarna twee keer zo weinig pijpen had...!

 

Dom Bédos

Diezelfde kentering zien we ook in boeken over orgelbouw: Dom Bedos beschreef in zijn prachtige boek nog - zoals adel en clerus dat wensten - netjes op hoe je orgels hoorde te bouwen, Johann Gottlob Töpfer deed het een halve eeuw later, in 1833, totaal anders, omdat hij zich afvroeg waarom je eigenlijk orgels zus of zo moest bouwen. Niet verwonderlijk dat zijn boek het begin was van een nog altijd niet aflatende stroom publicaties over orgelbouw.

 

Orgeltypen

In dit college gaan we luisteren naar het Van Straten-orgel en het orgel in Weingarten, maar ook leren we 'op het oor' de orgels van Arp Schnitger, Gottfried Silbermann, Zacharias Hildebrandt, Dom Bedos, Italiaanse orgels, Spaanse orgels en Midden-Europese orgels kennen. 

 

Het orgel dat Jordi Bosch in 1762 in Santanyi op Mallorca bouwde laat alleen al door zijn uiterlijk vermoeden dat het niet Nederlands klinkt...

Word
Gast
vriend

Become an Orgelpark Friend

Visit all Orgelpark concerts for only 70 euros a year. By becoming an Orgelpark friend, you help us in our aim to give the organ a new place in contemporary music and allow young talent to perform in a unique ambiance.

Read more
Music player
Choose a song