Organ Studies course

Organ Studies course

 

The Organ: A Musical Time Machine [Spring 2017 / Dutch]

Please note: as this course is taught in Dutch, all further information on the course is provided in Dutch as well.

Een van de bijzonderste eigenschappen van orgels is dat ze stokoud kunnen worden zonder hun stem te verliezen. Het betekent dat het orgel ons oor op tijdreis kan laten gaan: we kunnen naar dezelfde klanken luisteren als onze voorouders eeuwen geleden. De Orgelparkcursus ‘Het orgel: een muzikale tijdmachine’ neemt dit gegeven als uitgangspunt. De cursus vindt plaats op zeven dinsdagmiddagen, van 7 februari tot 21 maart, in het Orgelpark. De cursus is Nederlandstalig. Voorbereidend leeswerk doet u eenvoudig via deze site; bij elk college staat voorbereidend leesmateriaal, en na elk college verschijnen daar ook de presentaties inclusief de getoonde geluidsvoorbeelden en films.

 

Inhoud

In de cursus ‘Het orgel: een muzikale tijdmachine’ gaan we op tijdreis door naar oude orgels te luisteren. Vervolgens denken we aan de hand van wat we waarnemen nog eens na over enkele belangrijke momenten in de geschiedenis van Europa. Daarbij bestrijken we een breed terrein: klankgeschiedenis heeft niet alleen alles te maken met muziekgeschiedenis, maar ook met architectuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, technologiegeschiedenis en filosofiegeschiedenis - zie de foto hieronder, die al die aspecten op een bepaalde manier toont (in de cursus zal u duidelijk worden waarom dat zo is).


Het Sauer-orgel in de Dom te Berlijn (1905): een in originele staat verkerend 'pneumatisch orgel' met meer dan honderd registers

 

GastVrienden

De cursus is toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. U bent al voor € 70,- per jaar GastVriend. Voor dat bedrag heeft u niet alleen toegang tot deze cursus, maar ook tot alle andere concerten en evenementen in het Orgelpark. Wilt u aan de cursus meedoen, dan kunt zich aanmelden per mail: info@orgelpark.nl

 

Wanneer & waar?

De colleges vinden plaats op zeven opeenvolgende dinsdagmiddagen: 7 februari tot en met 21 maart, steeds van 14.15 uur tot 17.00 uur. Net als vorig jaar gaan we tweemaal buiten het Orgelpark kijken: op 28 februari vindt de eerste helft van het college plaats in de Oude Kerk in Amsterdam (naar de lege kast van het grote orgel uit 1724, dat momenteel in restauratie is; daarna gaan we verder in het Orgelpark), en op 21 maart bezoeken we de werkplaats van Elbertse Orgelmakers in Soest (waar het Nieuwe Barokorgel van het Orgelpark momenteel wordt gebouwd). 

 

Alles op een rij

COLLEGE 1 • Dinsdag 7 februari: Inleiding: luisteren naar orgelmuziek
COLLEGE 2 • Dinsdag 14 februari: Orgeltechnologie: basiskennis 
COLLEGE 3 • Dinsdag 21 februari: Klankgeschiedenis tot 1850
COLLEGE 4 • Dinsdag 28 februari: Na 1850: Rationaliteit en Romantiek in wisselwerking
COLLEGE 5 • Dinsdag 7 maart: De 20ste eeuw: Cage, Messiaen, Live Elektronica 
COLLEGE 6 • Dinsdag 14 maart: Orgelkunst vandaag: Hyper Organs
COLLEGE 7 • Dinsdag 21 maart: Bezoek aan de orgelmakerswerkplaats in Soest 

 

Meer informatie

Meer informatie: info@orgelpark.nl / hansfidom@orgelpark.nl

Word
Gast
vriend

Become an Orgelpark Friend

Visit all Orgelpark concerts for only 70 euros a year. By becoming an Orgelpark friend, you help us in our aim to give the organ a new place in contemporary music and allow young talent to perform in a unique ambiance.

Read more
Music player
Choose a song