Organ Studies course

Organ Studies course

Please note: as this course is taught in Dutch, all further information on the course is provided in Dutch as well.

 

Cursus Orgelkunde 2019: verstand van muziek!

 

De Cursus Orgelkunde gaat dit voorjaar over luisteren naar muziek. Hoe kun je, door ‘gewoon’ je oren te gebruiken, (beter leren) volgen wat er gebeurt? En op welke manieren kun je zo meer ‘verstand van muziek’ krijgen?
Op het cursusprogramma staat onder meer muziekfilosofie. Zo zullen we stilstaan bij het nieuwe boek Thuis in Muziek, van Alicja Gescinska. Maar ook gaan we werken aan muziektheorie. Wat zijn akkoorden eigenlijk, en hoe volgen ze elkaar op? Wat is een fuga? Wat polyfonie? De filosofie en de theorie komen samen in luistersessies, waarin we onder meer letten op aspecten als timing, klankkleur en dynamiek. De basis van dit alles is een ‘reis’ door de muziekgeschiedenis met een hoofdrol voor orgels en hun klankconcepten, en dan vooral die van het Orgelpark.
Bij elk college treedt een student op uit de orgelklas van Codarts, het conservatorium van Rotterdam. De colleges kenmerken zich door veel ruimte voor vragen en discussie. Het niveau is zo gekozen dat iedereen die van muziek houdt er iets aan heeft. De cursus vindt plaats op zes opeenvolgende dinsdagen: van 5 maart tot 9 april. De colleges beginnen steeds om 14.15 uur en duren tot 17.00 uur.

 

GastVrienden

De cursus is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Bent u dat nog niet, dan geen nood: u bent al voor € 70,- per jaar GastVriend. Voor dat bedrag heeft u bovendien niet alleen toegang tot deze cursus, maar ook tot alle andere concerten en evenementen in het Orgelpark. Wilt u aan de cursus meedoen, dan kunt zich aanmelden per mail: info@orgelpark.nl

 

Om u een indruk te geven van wat de Cursus Orgelkunde van het Orgelpark behelst, laten we de introductietekst van de Cursuseditie 2018 hier staan; evenals de zes bladzijden die elk over één van de colleges gingen. Daar kunt u ook de cursuspresentaties bekijken, compleet met films en muziekfragmenten. Graag tot ziens in 2019!

 

 

 

 

Cursus Orgelkunde 2018

 

Het Utopa Barok Orgel als Muzikale Tijdmachine 

Splinternieuw in het Orgelpark: het Utopa Barokorgel. Maar wat is precies ‘nieuw’? Nogal wat organisten die het instrument bespelen, zijn verbaasd. Ze constateren dat het orgel er niet alleen uitziet als een barokorgel, maar dat het ook klinkt en ‘voelt’ als een oud instrument. Alsof we een orgel uit de tijd van Bach hebben genomen en in het Orgelpark geplant. Hoe kan dat? Daarover gaat ‘editie’ 2018 van de jaarlijkse Cursus Orgelkunde in het Orgelpark.

 

Maar niet alleen daarover. Het orgel kan namelijk niet alleen ‘oud’ klinken maar biedt ook letterlijk ongehoord nieuwe klanken. In het hart van het Utopa Barokorgel - de zogenaamde ‘windladen’ - hebben we daartoe een innovatie toegepast: behalve de technologie die bij een ‘oud’ orgel als dit hoort, zit er ook 21ste-eeuwse technologie in. Daardoor kan elke pijp met elke andere pijp gecombineerd worden. Het aantal pijpcombinaties - en dus klanken - dat daardoor binnen bereik komt, is duizelingwekkend. Om het allemaal enigszins hanteerbaar te houden hebben we de digitale speeltafel beneden in de zaal compleet opnieuw gebouwd.

 

 

De Cursus Orgelkunde gaat in 2018 dus over klank: oude en nieuwe. Het fascinerende is dat die in het Utopa Barokorgel ‘allebei’ met dezelfde collectie pijpen (toch nog een kleine 2.500 stuks) worden gemaakt, én dat die pijpen allemaal zijn gemaakt volgens principes die we hebben leren kennen door nauwkeurige bestudering van de orgels van orgelmaker Zacharias Hildebrandt (1688-1757). Hildebrandt was een tijd- en streekgenoot van Johann Sebastian Bach (1685-1750), en diens klankwereld wilden we graag in het Orgelpark ook hebben. Dat wil zeggen: naast de eveneens fascinerende klankwerelden van het Van Straten-orgel (15de/16de eeuw), het Onderhorst-orgel (18de eeuw) en de Sauer-, Molzer- en Verschueren-orgels (19de/20ste eeuw). Uiteraard gaan we in de cursus ook naar díe instrumenten luisteren.

 

14.15 Muziek

14.45 College deel 1

15.30 Pauze

16.00 College deel 2

16.45 Muziek

17.00 Einde

 

Docent is Hans Fidom. Voorbereiden doet u eenvoudig via deze site; bij elk college staat voorbereidend lees- en luistermateriaal, en na elk college verschijnen daar ook de presentaties, inclusief de getoonde geluidsvoorbeelden en films.

 

 

Meer informatie

Meer informatie: info@orgelpark.nl / hansfidom@orgelpark.nl

 

Word
Gast
vriend

Become an Orgelpark Friend

Visit all Orgelpark concerts for only 70 euros a year. By becoming an Orgelpark friend, you help us in our aim to give the organ a new place in contemporary music and allow young talent to perform in a unique ambiance.

Read more
Music player
Choose a song