Cappella Amsterdam zingt De Wert

Orgel & Vocaal

Musici

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss
Pieter Dirksen, orgel

 

Giaches de Wert behoort tot de vierde generatie Vlaamse polyfonisten: hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het madrigaal en zette als een van de eersten gedichten van Torquato Tasso op muziek. Hij liet een groot oeuvre na van wereldlijke madrigalen en sacrale werken. Cappella Amsterdam brengt samen met organist Pieter Dirksen een ode aan De Wert, met zeven motetten en de mis Transeunte Domino.

 

 

Programma

Arvo Pärt (1935)
- Da pacem Domine
Giovanni De Maque (1648-1614)
- Capriccio sopra re fa mi sol, orgel solo
Giaches de Wert (1535-1596)
- Adesto dolori meo
- Missa Transeunte Domino
    Kyrie
    Gloria
- Peccavi super numerum
- Amen, amen dico vobis
Giovanni De Maque 
- Canzon chiamate le due Sorelle, orgel solo
Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
- Toccata Quinta sopra i pedali per l'organo, orgel solo
De Wert
- Missa Transeunte Domino
    Sanctus & Benedictus
- Quiescat vox tua
- Missa Transeunte Domino
    Agnus Dei
- Vox in Rama
Girolamo Frescobaldi 
- Capriccio super la bassa fiamenga, orgel solo
Arvo Pärt (1935)
- Magnificat

 

Biografieën

Vanaf de oprichting in 1970 door Jan Boeke richt Cappella Amsterdam zich op oude meesters en moderne muziek – daarbij heeft het zich gespecialiseerd in authentieke zangtechnieken. Speciale aandacht schenkt het koor aan werken van Nederlandse componisten, van  Sweelinck tot Andriessen en Ton de Leeuw. Het koor werkt samen met Nederlandse en internationale topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en Asko|Schönberg. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss.
Pieter Dirksen geeft recitals op clavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Pieter Dirksen is lid van het Combattimento Consort Amsterdam en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler werkte hij verder mee aan diverse andere orkesten en ensembles. Pieter Dirksen is titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (ca.1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Op het label Etcetera bracht hij  opnamen uit met muziek van Schenck, Scheidemann, Vivaldi en Bach.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk