Componistenportret: Kris Oelbrandt

Orgel & Solist

Musici

Ralph van Raat, piano
Jan Hage, orgel

 

De Belgische componist Kris Oelbrandt leidt een teruggetrokken bestaan als monnik. Van zijn hand verscheen een aantal orgel- en pianowerken. Vanmiddag speelt pianist Ralph van Raat de grote pianocyclus Catharsis en organist Jan Hage de 12 Interludes.
Meer achtergronden over Oelbrandt kunt u op deze nieuwspagina lezen. 

 

Programma

Kris Oelbrandt (1972)
- Catharsis
- 12 Interludes

 

Biografieën

Jan Hage (1964) studeerde orgel bij Jan Welmers en muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium, muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek in Utrecht. Ook studeerde hij orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij won eerste prijzen bij concoursen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers. Jan Hage is gespecialiseerd in hedendaagse orgelmuziek – niet alleen als organist, maar ook als publicist. Zo verschenen van zijn hand inleidingen in het werk van componisten als Jan Welmers, Jan Vriend en Wim de Ruiter. Jan Hage was van 1995 tot 2011 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij werd in 2011 benoemd tot organist van de Domkerk in Utrecht.
Pianist Ralph van Raat (1978) studeerde in 2002 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en in 2003 cum laude als musicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde verder bij Claude Helffer, Ursula Oppens, Liisa Pohjola en Pierre-Laurent Aimard, en behaalde onder meer de Eerste Prijs van het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours (1999), de Elisabeth Everts Prijs (2005), de Fortis MeesPierson Award van het Concertgebouw, Amsterdam (2006) en de Prijs Klassiek van de NTR (2010). Als solist concerteert Van Raat internationaal met ensembles en orkesten. Zijn cd met werk van John Adams kreeg een 10 in Luister, zijn cd met werk van Pärt haalde in BBC Music Magazine eveneens de hoogste score: vijf sterren. In oktober 2018 maakte Van Raat met succes zijn debuut in de Carnegie Hall in New York, waar hij recent ontdekt werk van Debussy en Boulez speelde. Ralph van Raat is docent hedendaagse pianomuziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk