Componistenportret: Richard Rijnvos

Hedendaags

Musici

Ives Ensemble
Jan Hage, orgel
Adam Barker-Mill, video

 

De meermaals bekroonde componist Richard Rijnvos schreef in 2019 zijn eerste grote werk voor orgel. Reden voor het Orgelpark om een middag rond het werk van Rijnvos te programmeren. Uiteraard gaat er ook nieuw werk van Rijnvos in première: Das Wohlpräparierte Klavier.  
Richard Rijnvos zoekt in zijn muziek naar een balans tussen het zinnelijke en het rationele, tussen emotie en structuur. Hij is niet vast te pinnen op één herkenbare stijl, hij laat zich beïnvloeden door buitenmuzikale bronnen zoals de literatuur (Samuel Beckett, Italo Calvino, William S. Burroughs) en de beeldende kunst (Joseph Beuys). Van grote invloed is het gedachtegoed van de componisten John Cage en Morton Feldman. Getalsstructuren, muzikale intuïtie en toeval kunnen een rol spelen in zijn composities, maar evengoed laat hij zich inspireren door de klassieke traditie, zoals in zijn serie Riflessi. Rijnvos is een van de oprichters van het befaamde Ives Ensemble, dat ook vanmiddag acte de présence geeft.  

 

Programma

- Ponte de la pietà (documentaire)
Richard Rijnvos (1964)
- Quattro quadri 
PAUZE
Richard Rijnvos
- Das Wohlpräparierte Klavier (wereldpremière)
- Riflesso sullo spazio

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk