Componistenportret: Theo Loevendie

Hedendaags

Musici

Theo Loevendie, orgel en piano
Emma Breedveld, viool
Gideon Tazelaar, trombone
Maarten van der Grinten, gitaar
Tijs Klaassen, bas
Steve Altenberg, percussie
Oene van Geel, altviool
Dudokkwartet


De éminence grise van de Nederlandse muziek, die zich al decennia met groot gemak door alle genres beweegt, krijgt carte blanche in het Orgelpark. Op het programma nieuwe composities en improvisaties. 


Onder de naam Loevendie Triple Package wordt er een drieluik gepresenteerd dat geproduceerd is in het jaar dat de componist negentig jaar werd:
 

  • Het album Grounds. Hierop zijn vijf composities in passacagliastijl te horen, evenals een zestal van Loevendies composities. Alle werken zijn gespeeld door Loevendie en The Wellingtonians.
  • Compositietechnieken van Loevendie in boekvorm. Het boek is vormgegeven als vraaggesprek tussen Gerard van Wolferen en Theo Loevendie.
  • Het Loeboek, het ‘Loevendie Real Book’, een boek met de partituren van veertig van Loevendie’s jazzcomposities.


De drie items zullen samen als bundel te verkrijgen zijn na het concert.

 

Biografieën

Dudok Quartet Amsterdam
Het Dudok Quartet Amsterdam zet zichzelf op de kaart als een van de meest creatieve en veelzijdige kwartetten van zijn generatie. Met als missie “sharing the heart of music” stelt het Dudok Quartet unieke en eclectische programma’s samen, waarmee het op nieuwe en inventieve manieren zijn publiek weet te bereiken. Het kwartet is constant op zoek naar nieuwe connecties en dwarsverbanden binnen muziek, in een repertoire dat reikt van Ligeti, Sjostakovitsj en Weinberg tot aan Mendelssohn, Mozart en Beethoven. Het Dudok Quartet Amsterdam trad op in veel van Europa’s grootste zalen en festivals, waaronder het Konzerthaus in Wenen, het Beethovenhaus Bonn en De Doelen.


Steve Altenberg
Steve Altenberg is sinds de jaren tachtig actief in de muziek en toerde door Noord-Amerika, Europa, Scandinavië, Afrika en het Midden-Oosten. Momenteel is hij woonachtig in Nederland en hoogleraar muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Naast deze aanstelling treedt hij ook vaak op. In het verleden was hij als sideman betrokken bij meer dan veertig internationale releases en werkte hij onder anderen samen met Dr. Lonnie Smith, John Abercrombie en Randy Brecker.


Emma Breedveld
Emma Breedveld behaalde haar mesterdiploma bij István Párkányi aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze volgde masterclasses bij diverse musici, waaronder Yvri Gitlis en Gilles Apap. Na haar studie maakte ze deel uit van verschillende kamermuziekensembles en speelde naast klassieke muziek ook veel hedendaagse-, Barok- en wereldmuziek. Ze was enkele jaren eerste violist en artistiek leider van het Escher Ensemble voordat ze ging spelen in Carel Kraayenhof’s Sexteto Canyengue. Met dit ensemble stond ze als eerste violist op podia over de hele wereld en maakte ze diverse radio-, tv- en cd-opnames. In 2014 richtte ze Trio Escapada op. Met dit trio speelt ze tango, eigen composities en improvisaties. Ze is als viooldocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Muziekschool Amsterdam. 


Oene van Geel
Oene van Geel is componist, altviolist en een muzikale avonturier. Hij wordt beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij gebruikt zijn improvisatievaardigheden en zijn compositietalent voor een breed scala aan muzikale activiteiten. Momenteel is componeren zijn hoofdactiviteit. Hij componeerde onder andere al voor De Nationale Opera en Het Rotterdamse Philharmonisch Orkest. Hij ontving meerdere prijzen, waaronder de Kersjes Prijs (2005, met Zapp4) en VPRO Boy Edgar Prijs (2013).


Maarten van der Grinten
Maarten van der Grinten studeerde gitaar aan het Hilversums Conservatorium en ontving zijn diploma met de hoogste onderscheiding. In 1987 ontvangt hij de Loosdrecht Festival Promotieprijs en een jaar later een beurs om een jaar in New York aan de Manhattan School of Music verder te studeren. In 1991 wint van der Grinten de Max van Praagprijs voor uitmuntend begeleiden op het Loosdrecht Festival. In deze periode start hij zijn twee groepen: het Maarten van der Grinten - Benjamin Herman Quartet, en DIG d'DIZ met Jan Menu (baritonsax) en Jan Voogd (contrabas).


Tijs Klaassen
Tijs Klaassen pakte de contrabas op tijdens zijn tweede jaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde aan de faculteit bij jazzdocenten Ernst Glerum, Frans van der Hoeven, Ruud Ouwehand en klassiek docent Peter Leerdam. In de laatste vier maanden van 2017 studeerde hij bij David Wong aan het Boyer College of Music and Dance in Philadelphia. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten volgde hij privélessen bij Ron Carter, Orlando Le Fleming, Rick Rosato en Ben Street. Hij rondde zijn masterstudie in 2018 magna cum laude af.

Theo Loevendie
Na een internationale reputatie als jazzmusicus te hebben opgebouwd, studeerde Theo Loevendie klarinet en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels is de invloed van muziek uit het Midden-Oosten een kenmerkende factor in zijn composities. Hij was centrale componist op vele festivals, gaf masterclasses en won vele prijzen, waaronder twee Edisons. Door de première van zijn werk Venus & Adonis ontstond in 1980 het Nieuw Ensemble en in 2004 richtte hij het ensemble Ziggurat op. Hij schreef zes opera’s waarvan de laatste, de mini-opera ‘The Liberator’ over het leven van de Amerikaanse strijder tegen de slavernij William L. Garrison in 2009 in Boston (VS) in première ging. 


Gideon Tazelaar
Gideon Tazelaar is saxofonist. Hij werd op zijn veertiende toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam en behaalde op zijn achttiende zijn Bachelor maxima cum laude. Hij kreeg onder anderen les van Ferdinand Povel, Simon Rigter en Joris Roelofs. Hij speelde vanaf 2009 bijna ieder jaar op het North Sea Jazz Festival, onder andere met Oosterdok 4, de Jazz Mania en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Hij heeft als solist opgetreden met het Dutch Jazz Orchestra. Hij heeft op vele grote en kleine jazzpodia in het hele land gespeeld, waaronder Bimhuis, Lantaren/Venster en Muziekgebouw Eindhoven. Hij heeft hij zijn eigen trio met Ties Laarakker (bas) en Wouter Kühne (drums). Hij nodigt regelmatig gasten uit om met zijn trio mee te spelen. Daarnaast speelt hij ook in vele andere bezettingen.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk