ECHONANCE
4 X 20ste-eeuws: James Tenney en Phill Niblock

Wilt u alle vier de concerten bezoeken? Dan bieden wij korting aan. U kunt hiervoor contact opnemen met de kassa via info@orgelpark.nl.

In een viertal concerten maken ensemble Modelo62, ensemble Scordatura en gastmusici hun opwachting in het Orgelpark. Op het programma staan composities van toonaangevende componisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Het Orgelpark programmeert deze spectaculaire concertreeks op een lange, lange middag en avond.

 

Musici

Ensemble Modelo62 en Scordatura 
Arthur Nicolas-Nauche, orgel

 

Programma 

James Tenney (1934-2006)
- Voices for variable ensemble (1984)
Modelo62 – Scordatura  en orgel 

Phill Niblock
- Unmounted / Muted Noun, (2019) voor orgel 
Arthur Nicolas-Nauche, orgel

 

James Tenney
- Harmonium  (1976) 
Ensembles Scordatura + Modelo62 en orgel  

 

Over Model062 

Met een combinatie van ambitieuze, innovatieve programmering en een hoog uitvoeringsniveau heeft het Haagse ensemble Modelo62 een internationale reputatie opgebouwd in de hedendaagse experimentele muziek. De naam Modelo62 is geïnspireerd op de speelse precisie, opgeroepen in de romans van de Argentijnse schrijver Cortázar, waarin de personages zowel onafhankelijk opereren maar ook samenwerken om een systeem te vormen dat groter is dan de som der delen. Eén van de doelen van ensemble Modelo62 is om in nauwe samenwerking met de componisten nieuw werk te ontwikkelen op het scherpst van de snede. Naast diverse werken van gerenommeerde componisten is het voor Modelo62 ook een speerpunt om jong talent de kans te geven hun ideeën te delen met het ensemble. Het ensemble brengt per jaar meer dan een dozijn op maat gesneden nieuwe werken in première en de teller staat inmiddels op meer dan honderd stukken die gedurende het bestaan van ensemble Modelo62 voor hen zijn geschreven. 


Musici: Gemma Tripiana Muñoz, fluit,  Enric Sans i Morera, basklarinet,  Justin Christensen & Chloe Abott, trompetten, Vasilis Stefanopoulos, contrabas

 

Over Scordatura 

Scordatura speelt klassiekers uit de microtonale en spectrale traditie en daarnaast nieuw werk van hedendaagse componisten, speciaal voor het ensemble geschreven. Het ensemble begon in 2006 als Trio Scordatura, met de oprichter en musicoloog Bob Gilmore als drijvende kracht en keyboardspeler. Na zijn dood in 2015 zetten zangeres Alfrun Schmid en altvioliste Elisabeth Smalt het ensemble voort, nu onder de naam Scordatura. Scordatura speelt muziek in ongebruikelijke stemmingen. Het keyboard is met zijn microtonale mogelijkheden en variatie in klank onmisbaar in het ensemble, en wordt nu bespeeld door Reinier van Houdt. Bovendien werd de basisbezetting uitgebreid met Lucas van Heldingen op de basklarinet. Als het repertoire erom vraagt worden ook andere instrumentalisten ingezet. Scordatura is ontstaan uit een project rond liederen van de Amerikaanse componist Harry Partch voor “intoning voice, Adapted Viola and Chromelodeon” in een extreme stemming van meer dan 40 ongelijke afstanden in het oktaaf. Scordatura bouwde intieme werkrelaties op met een aantal toonaangevende hedendaagse componisten, waaronder Phill Niblock, François-Bernard Mâche, Christopher Fox en Horatiu Radulescu. 

 

Elisabeth Smalt, altviool, Alfrun Schmid, stem, Reinier van Houdt, keyboards

 

Foto © Model062

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk