Ensemble & Orgel: Lili Boulanger

20ste Eeuw

Sopraan Bauwien van der Meer stelde een programma samen voor de bezetting van het Pie Jesu van de Franse componist Lili Boulanger: harp, sopraan, strijkkwartet en orgel.

 

Musici

Bauwien van der Meer, sopraan


Helikonkwartet:
- Stella Zake, viool
- Marieke Kosters, viool
- Lotus de Vries, altviool
- Renate Apperloo, cello


Gerrie Meijers, orgel
Doriene Marseilje, harp

 

Programma

Lili Boulanger (1893-1918): Pie Jesu
Monique Krüs: Nieuw werk voor harp, sopraan, strijkkwartet en orgel
Annelies van Parys: Medea (voor orgel, strijkkwartet en sopraan)
Ig Henneman: Hinter der Wand (voor orgel, cello, sopraan, strijktrio en harp)

 

Lili Boulanger behoorde tot de eerste generatie vrouwen die werd toegelaten op een conservatorium. Ze was ook de eerste componiste die de zeer prestigieuze Prix de Rome won. Lili Boulanger is niet net zo bekend geworden is als tijdgenoten Maurice Ravel en Claude Debussy, omdat ze én vrouw was én jong stierf. Voor vrouwelijke componisten is eeuwenlang nauwelijks serieuze aandacht geweest. Lili Boulanger verdient – nog altijd – een groter publiek. Boulanger was een meester in klankkleur en instrumentatie. Het Pie Jesu is daar een excellent voorbeeld van. Zij schreef het voor een unieke bezetting, namelijk: strijkkwartet, harp, orgel en sopraan, die zorgde voor een bijzondere klankkleur en vernieuwende muziek. De Utrechtse componiste, zangeres en dirigente Monique Krüs kreeg de opdracht een stuk te schrijven voor precies deze bezetting. Ig Henneman en Annelies van Parys bewerkten eigen stukken voor dezelfde bezetting, respectievelijk strijkers en orgel

Lees meer over Lili Boulanger in het artikel Lili Boulanger: de emancipatie van de Prix de Rome, geschreven door Hans Fidom. 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk