Internationaal Symposium Concert: Charlemagne Palestine

Schlingen-Blängen

Vijf organisten organist spelen Schlingen-Blängen van Charlemagne Palestine, in een versie speciaal voor het Orgelpark door de componist gemaakt. De organisten bespelen het Hyperorgel (Utopa Barokorgel en Sauer-orgel), het Verschueren-orgel, het Molzer-orgel, het Van Straten-orgel en het Onderhorst-orgel.

 

Charlemagne Palestine is een van de hoofdgasten van het Internationale Orgelpark Symposium 2022, dat dit jaar op 9, 10 en 11 juni plaatsvindt. Thema (het symposium is Engelstalig): ORGANIC SOUNDS: NEW MUSIC ECOLOGIES. Op zaterdagmiddag wordt zijn orgelwerk Schlingen-Blängen uitgevoerd. Anders dan allerlei internet-sites beweren, ziet Palestine zich niet als een minimal-music-componist: ‘Ik ben van de maximal music’. Kern van zijn werk is aandacht voor textuur van klank; hij nodigt de luisteraar uit aandacht te hebben voor details, voor textuur in ‘orenschijnlijke’ stilstaande klanken. Hij legde daarmee de basis voor de manier van musiceren van jonge componisten/musici als Kali Malone (die op 10 juni in het Orgelpark optreedt), Ellen Arkbro, Claire Singer, Sarah Davachi, die ieder het orgel op hun eigen manier hebben ontdekt als hét instrument om aan luidsprekermuziek te ontsnappen.

 

Schlingen-Blängen wordt vandaag uitgevoerd door vijf organisten op vijf orgels tegelijk. Deze organisten worden in de aanloop van het symposium geselecteerd.

 

Charlemagne Moshe Tzadik Palestine (New York, 1947) is niet alleen musicus/componist maar ook beeldend kunstenaar. In zijn werk is het moment bepalend: Palestine creëert in feite installatiekunstwerken, of dat nu met beelden is of met muziek; dikwijls combineert hij de twee. Kenmerkend voor veel van zijn werken is de aanwezigheid van knuffelbeesten.

Palestine ontwikkelde zich als vanzelf tot kunstenaar: hij begon in zijn tienerjaren als drummer bij Allen Ginsberg, ontwikkelde zich als vocalist en lichtkunstenaar in de vroege jaren ’70, en componeerde daarna filmmuziek, bijvoorbeeld voor de film Coming Attractions. Een belangrijk moment was de creatie van zijn eigen synthesizer: de ‘Spectral Continuum Drone Machine’, waarvan de invloeden duidelijk doorklinken in Schlingen-Blängen. In 1995 verhuisde Palestine naar Europa; regelmatig creëert hij nieuwe versies van ouder werk.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk