Klavecimbel, Orgel & Ensemble

20ste Eeuw

Het klavecimbel associëren we meestal met oude muziek, maar ook voor componisten en uitvoerders van hedendaagse muziek biedt het instrument een rijk klankpalet. Annelie de Man (1943-2010) was een waar ambassadeur van het moderne klavecimbel.

Van woensdag 1 tot en met zondag 5 december staat de programmering van het Orgelpark in het teken van de naar haar vernoemde prijs: de Prix Annelie de Man. Kern van het festival vormen twee concoursen: een interpretatieconcours voor jonge klavecinisten en een compositieconcours. Uiteraard schrijven deze jonge componisten ook voor het klavecimbel. In de beide jury's treffen we interessante musici, onder wie Jane Chapman en Kristian Nyquist (interpretatieconcours) en Guus Janssen en Ere Lievonen (compositieconcours). De artistieke leiding van het festival is in handen van componist Roderik de Man en blokfluitist Jorge Isaac, die verbonden is aan ensemble-in-residence Black Pencil.

Het programma biedt een reeks wervelende concerten met veel nieuwe stukken. Improvisaties, werken met elektronica, 'moderne klassiekers' van Iannis Xenakis, en optredens met meest uiteenlopende bezettingen.

Wie meer wil weten over Annelie de Man, de bron van inspiratie voor deze kleurrijke week, verwijzen we naar het videoportret dat Andras Hamelberg van haar maakte.

 

Programma

-Welkomstwoord door Johan Luijmes, Orgelpark

-Welkomstwoord door Roderik de Man, PRIX Annelie de Man

-Nina Fukuoka: howto jouïssance (2019)
    Goska Isphording (klavecimbel & elektronica)

-François-Bernard Mâche (1935): Solstice (1975)
    Ere Lievonen (klavecimbel) & Anne Veinberg (orgel)

-Martin Scheuregger en Danica Maier: Score: Mechanical Asynchronicity III (2019)
    Jane Chapman (klavecimbel & electronica)

-Moritz Eggert (1965): Hierarchie (2019) voor een groot ensemble
    Jane Chapman, Anne Veinberg (klavecimbel); Ere Lievonen (orgel), Jorge Isaac (blokfluit), Matthijs
    Koene (panfluit), Esra Pehlivanli (viola), Marko Kassl (accordion), Enric Monfort (percussie),

    Conservatorium van Amsterdam ensemble: Fidessa Inen, Kristy van Dijk, Hidehiro Nakamura, Johanna Boehm,
    Hannah Erxleben, Kimia Hadian, Olivia Petryszak, Mathilde Aigouy, Paul Schauenburg, Bence Neveri, Lara Tekovic 
   (blokfluit), Cristina Petcu, Elianne Vuik, Adriana Babin (panfluit), Nejc Poljanec, Martin Šidlovský (accordeon)

Tim Smith (1961-2020) Pod, my my, look my pod (1983)
Jos Zwaanenburg (1958): Harpsichord Hits (2021)
    BarmyFiveSeveN: Jos Zwaanenburg (fluit, elektronica, artistiek directeur), André Lourenço (klavecimbel en  
    elektronica), George Hadow (drum), Rita Karpati (elektrische bass), Fabien Vuattoux (elektrische gitaar & elektronica), 
    Karolis Sarkus (EWI), Alvaro Garcia Martin (trompet) 


Biografieën

Roderik de Man
Roderik de Man studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tegelijkertijd nam hij deel aan de compositieklas van Kees van Baaren en werkte hij in de elektronische studio onder toezicht van Dick Raaymakers. Hij kreeg veel opdrachten van onder andere het Fonds Podiumkunsten NL, en schrijft zowel instrumentale werken als werken voor instrumenten gecombineerd met elektronica. Zijn oeuvre bestaat uit solowerken, kamermuziek, orkest-, ensemble- en koormuziek. Veel van zijn werken zijn verkrijgbaar op cd. Zijn muziek werd meerdere malen geselecteerd door de internationale jury van de International Society for Contemporary Music. Voor zijn muziek ontving hij meerdere prijzen.


Ere Lievonen
Ere Lievonen is een Finse klavecinist, organist, pianist en fortepianist. Hij studeerde in Finland en Nederland, en was lange tijd student van Annelie de Man in hedendaags klavecimbelrepertoire aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij trad op tal van hedendaagse en oude muziekfestivals op in veel Europese landen en de VS. Naast soloconcerten op verschillende toetsinstrumenten is hij een actief kamermusicus en maakt hij deel uit van ensembles als Hexnut, Scala enEnsemble Ambrosius. Sinds 2009 is hij organist van het unieke Fokker-orgel in het Muziekgebouw in Amsterdam. Ook is hij actief als componist en arrangeur.

Jane Chapman
Jane Chapman is zowel gepassioneerd door barok als hedendaagse muziek. Ze is samenwerkingsverbanden aangegaan met baanbrekende componisten, artiesten en dansers, waarbij ze werkte met muzikanten uit de wereld van de Indiase muziek, jazz en avant-garde. Haar cd met transcripties van Indiase muziek uit 1789, de ‘Oriental Miscellany’, werd bekroond met de Preis der Deutschen Schallplatten Kritik, net als haar opname van Berio’s ‘Rounds’. Ze bracht meer dan 200 solo-, kamer- en elektroakoestische stukken in première en was de pionier van de eerste cd met elektroakoestische werken voor klavecimbel van Britse componisten - WIRED. Binnenkort brengt ze een nieuw album uit met elektrische gitarist Mark Wingfield en de Braziliaanse percussionist Adriano Adewale. Ze is professor klavecimbel aan het Royal College of Music en Turner Sims Fellow aan de Universiteit van Southampton.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk