Koor & Orgel: Vision

Hedendaags

Musici

Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis
Dorien Schouten, orgel

 

De afgelopen jaren schreven compositiestudenten van het Conservatorium van Amsterdam in het kader van een samenwerkingsproject tussen het Orgelpark en het Conservatorium nieuw werk rond de thematiek van het Stabat Mater en het Requiem. Vanmiddag brengt de Utrechtse Studenten Cantorij een selectie daaruit. 

 

Programma

Karl Jenkins (1944)
- Exultate, Jubilate
Peteris Vasks (1946)
- Mate Saule
Mathilde Wantenaar (1993)
- Infinitus
Thierry Escaich (1965)
- Uit Trois poèms: Eaux natales 
Bec Plexus (1993)
- To part
 Hysteria
 Grief
 Fear
 Anger
 Acquiescence
Edgar L. Bainton (1880-1956)
- And I saw a new heaven
PAUZE
Eric Whitacre (1970)
- Leonardo dreams of his flying machine
Olivier Messiaen (1908-1992)
- Apparition de l’Église Éternelle
Frieda Gustavs
- We’ve got a body
James Whitbourn (1963)
- Eternal rest

 

Biografieën

Fokko Oldenhuis (dirigent) studeerde koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1997 sloot hij zijn studie af met een uitvoering van Les Noces van Stravinsky met het einddiploma Koordirectie (UM) met onderscheiding. Zijn docenten waren Daniel Reuss en Jos van Veldhoven. Daarvoor studeerde hij aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen en haalde in 1993 het praktijkdiploma Koordirectie (DM) en het diploma Schoolmuziek. Zijn docenten waren Bruno de Greeve en Wim Dirriwachter. Hij is dirigent van het Attacca Ensemble en van Neon – Koor Nieuwste Muziek. De website van Neon: ‘Neon richt zich op de uitvoering van werken waarvan de inkt nog nat is; eerstelingen van jong talent, maar ook splinternieuw werk van door de wol geverfde componisten uit binnen- en buitenland.’
Dorien Schouten (1987) kreeg op tienjarige leeftijd haar eerste orgellessen van Ko Zwanenburg. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde ze haar bachelor­diploma's voor zowel orgel (2010) als kerkmuziek (2011). Haar orgeldocent was Jos van der Kooy. Daarna vervolgde Dorien haar opleiding aan de Universität der Künste te Berlijn, bij Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga. Daar behaalde ze in 2013 het diploma Diplomprüfung en in 2015, na nog twee jaar te hebben gestudeerd bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro, het diploma Konzertexamen 'mit Auszeichnung'. Datzelfde jaar mocht ze voor het All of Bach-project van de Nederlandse Bachvereniging een aantal werken van Bach opnemen op het Reil-orgel in Kampen. Dorien laat het publiek graag kennis maken met nieuwe muziek, zowel solo als met ensembles. Ze voert ook graag barokmuziek uit, bij voorkeur op historische instrumenten of als continuospeler.
De Utrechtse Studenten Cantorij is hét Universiteitskamerkoor van Utrecht. Het koor werd in 1964 opgericht door Jaap Hillen. Inmiddels brengt de Utrechtse Studenten Cantorij al meer dan 50 jaar gevarieerde programma’s ten gehore. Het repertoire van de Utrechtse Studenten Cantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes: van renaissance, barok en romantiek tot aan de 21e eeuw. Elk jaar voert de Utrechtse Studenten Cantorij drie nieuwe programma's uit, steeds met verschillende thema's en uitdagingen.
Onderdeel van het beleid van de Utrechtse Studenten Cantorij is om jonge en aankomende professionals kansen te geven in de muziek en concertpraktijk. De Cantorij werkt nauw samen met de afdeling Compositie van het Conservatorium in Utrecht. Regelmatig stelt het studenten in de gelegenheid nieuwe werken te componeren. 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk