Licht-kunst: Spiegel

Hedendaags

Uitvoerenden

Lichtbende  
  Rob Logister & Marie Raemakers, productie, concept, techniek, projecties en decor  
  Gerrie Meijers, orgel  
  Nina Künzel, sopraan en spel  
  Jeannette van Steen, regie

 

Lichtbende maakt al jaren voorstellingen waarin met originele toverlantaarns beelden worden geprojecteerd. Op verzoek van het Orgelpark komt Lichtbende nu met een muziektheaterstuk waarin het orgel de hoofdrol speelt. In Spiegel, geïnspireerd op het verhaal van Narcissus en Echo uit Metamorphosen van Ovidius, wordt een emotionele reis ondernomen naar het verborgene achter het spiegeloppervlak. ‘Spiegel toont reflecties van de ziel’, aldus de makers. Bij de voorstelling klinkt live muziek van John Cage, György Ligeti, Arvo Pärt en Mary Jane Leach.

 

Programma

Mary Jane Leach (1949)
– Pipe dreams
Arvo Pärt (1935)
– Annum per Annum
György Ligeti (1923-2006)
– Musica Ricercata I-III-II
Arvo Pärt 
– My heart's in the Highlands
György Ligeti 
– Musica Ricercata IV-VI-V
John Cage (1912-1992)
– Aria en Orgelstuk simultaan uitgevoerd
– Souvenir
 

 

Biografieën

Lichtbende brengt met live animaties licht tot leven. Een samensmelting van beeldende kunst, muziek en theater. Met oude toverlantaarns en live (nieuwe) muziek maakt Lichtbende sinds 2010 licht-kunst-voorstellingen. Door terug te grijpen naar de oervorm van de audiovisuele media, maakt Lichtbende de magie van het ontstaan van lichtbeelden inventief zichtbaar. De toverlantaarn is de filmprojector avant la lettre, uitgevonden in 1659 door de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens.
Gerrie Meijers studeerde orgel – bij Johan van Dommele en Hans van Nieuwkoop – en piano – bij Arthur Hartong en Jacques Hendriks – aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem. Zij heeft een uitgebreide praktijk als begeleidster met een duidelijke voorkeur voor het vocale genre in de breedste zin van het woord. Bij Tan Crone volgde zij cursussen liedbegeleiding. Met Wieke Ubels (sopraan), Cecile Roovers (alt/mezzo en actrice) en Annette Stallinga (alt) vormt zij duo’s. Een vierhandig duo is zij samen met organiste/pianiste Christine Kamp. Gerrie Meijers is organist van de Remonstrantse Kerk te Haarlem, pianist bij KCOV-Excelsior in Amsterdam, Het Hoofdstadkoor, Min Ghesellen en Het Bachkoor Holland. Zij concerteert in binnen- en buitenland en maakte diverse radio- en cd-opnamen. Op de internationale orgelconcoursen van Toulouse en Nijmegen won ze prijzen.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk