Messiaen: Quatuor & l'Ascension

20ste Eeuw

Musici

Anna voor de Wind, klarinet
Joseph Puglia, viool
Ellen Corver, piano
Steuart Pincombe, cello
Francesca Ajossa, orgel

 

Programma

Olivier Messiaen (1908-1992)
- l’Ascension, voor orgel (1933)
- Quatuor pour la fin du temps (1940)

 

Biografieën

Anna voor de Wind (Groningen, 1986) is vaste klarinettist van het Nieuw Ensemble en van Looptail en werkt daarnaast als freelancer bij vele professionele orkesten en hedendaagse ensembles evenals muziektheatergezelschappen. Waaronder het Asko|Schönberg, het Ives Ensemble, het Nieuw Ensemble, Veenfabriek en Ensemble Modern.
Joseph Puglia, New Yorker van geboorte, maakte in 2009 zijn solodebuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw toen hij het vioolconcert van John Adams vertolkte bij Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. De violist concerteerde op tal van podia, in onder meer Londen, Parijs, Melbourne en New York. Hij vervult regelmatig de rol van concertmeester bij Asko|Schönberg en als zodanig was hij ook bij het Ensemble Intercontemporain te gast. Joseph Puglia speelt vaak en graag hedendaagse muziek; hij bracht nieuw werk van bijvoorbeeld Joey Roukens en Peter Eötvös in première. Recentelijk initieerde hij een omvangrijk project rondom componist Luciano Berio, met concerten, masterclasses en cd-opnamen.
Ellen Corver studeerde piano bij Else Krijgsman en Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en is sinds 1994 zelf als hoofdvakdocent verbonden aan dit conservatorium. Ze is een grote naam op het gebied van uitvoeringen van hedendaagse muziek en werkte intensief samen met componisten als Karlheinz Stockhausen, György Kurtág en Theo Verbey. Ook wordt ze geroemd om haar uitvoeringen van muziek van Debussy, Ravel, Brahms, Beethoven en Haydn. Met het Koninklijk Concertgebouworkest bracht ze in 1998 de wereldpremière van het Pianoconcert van Klaas de Vries onder leiding van Peter Eötvös. Sinds 1988 maakt Ellen Corver deel uit van het mede door haar opgerichte Osiris Trio, waarvan de uitgebreide discografie ruim twee eeuwen pianotrio-repertoire omvat.
De Amerikaanse cellist Steuart Pincombe valt op door zijn creatieve presentatie van Westerse klassieke muziek. Om muziek laagdrempelig te maken bedacht hij het concept van Music in Familiar Spaces: concerten op bij mensen thuis, op kantoor of in een bierbrouwerij. De Philadelphia Inquirer noemt hem 'a gorgeous player with perfect intonation, imaginative phrasing', en Strad Magazine spreekt van een 'superb soloist'.  Pincombe treedt op in verschillende hoedanigheden, onder andere als solist bij diverse ensembles: het Duitse ensemble Kaleidoskop, Holland Baroque of de Wallfisch Band uit Engeland. Zijn concert 'Bach&Beer' werd uitverkozen tot de 'Top 10 Classical Events of the Year'.
De Italiaanse organiste Francesca Ajossa begon haar muzikale opleiding al vroeg. Negen jaar oud schreef ze zich in voor de orgelcursus aan het conservatorium van Cagliari. Van 2011 tot 2013 speelde ze in het jeugdorkest van Cagliari. Ze volgde een masterclass piano bij Bruno Canino en orgel bij Roman Perucki, Renata Lesieur en Daniel Zaretsky. Ze trad op in verschillende festivals in Italië en daarbuiten. In december 2016 gaf ze concerten in Hongkong en Macao ter gelegenheid van de verjaardag van paus Franciscus. In 2015 werd ze geselecteerd voor de Internationale Bach Academie van Jacques van Oortmerssen in Amsterdam, in 2016 werd ze toegelaten tot de 'jong talentklas' van de Haarlemse Orgelacademie. Op het label Tactus bracht ze een cd uit met negentiende-eeuwse orgelmuziek van Sardinië.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk