Orgel: Gesamtorgelb├╝chleinproject 3

Hedendaags

Musici

William Whitehead, Tom Bell, John Scott Whiteley en Laurens de Man, orgel

 

Johann Sebastian Bach was van plan zijn Orgelbüchlein met 164 koraalvoorspelen te vullen. Het werden er uiteindelijk ‘slechts’ 46. De Engelse organist William Whitehead vroeg componisten organisten uit de hele wereld mee te helpen het Orgelbüchlein alsnog te completeren. Tot de Nederlandse bijdragen behoren composities van onder anderen Ad Wammes, Jacques van Oortmerssen, Louis Andriessen, Dick Koomans, Piet Kee en Hayo Boerema. In het Orgelpark vindt vandaag de eerste complete uitvoering van het project plaats: 164 werken, in totaal meer dan 7 uur muziek.
René van Peer sprak met William Whitehead over dit bijzondere project.

 

Programma

Klikt u hier voor het volledige overzicht van het concert om 20.15 uur (duur concert drie uur inclusief een pauze)

 

Biografieën

De carrière van William Whitehead (1970) als solo organist nam een aanvang toen hij in 2004 de eerste prijs won op de Internationale Orgelcompetitie van Odense in Denemarken. Zijn opleiding volgde hij aan Oxford University en aan de Royal Academy of Music in Londen. Een bron van inspiratie was het jaar waarin hij als orgelwetenschapper van de Westminster Abbey diensten begeleidde en nu en dan het koor dirigeerde. Daarop werd hij assistent-organist van de Rochester Cathedral. Na vier jaar deze post te hebben bekleed werd hij lector aan de Royal Academy of Music. Whitehead geeft wereldwijd concerten. Zijn debuut in de Royal Albert Hall maakte hij met de orgelsymfonie van Saint-Saëns. Hij geeft orgelles aan Trinity College of Music en hij is drijvende kracht achter London Organ Forum. Sinds 2006 is William Whitehead bezig met het Orgelbüchleinproject.
Tom Bell onderhoudt een levendige concertpraktijk als solo organist. Hij woont in Londen, maar is veel op reis door Engeland en daarbuiten, waaronder Europa en Amerika. In 2014 stond Tom Bell centraal op het Pull Out All Stops festival in het Southbank Centre, ter gelegenheid van de restauratie van het orgel in de Royal Festival Hall. Hij speelde Vierne en Vaughan Williams, optredens die live werden uitgezonden op BBC 3. In 2014 bracht hij op radio een bewerking met beatbox en Hammondogel van Ravels Bolero. Tom Bell is artistiek leider van de London Organ Day en hij geeft les op het Royal College for Organists en de Royal Hospital School in Suffolk. Zelf studeerde Bell aan het Royal Northern College of Music en bij Jacques van Oortmerssen in Amsterdam. Zijn repertoire is breed maar zijn voorkeur gaat uit naar nieuwe muziek.
John Scott Whitely (1950) heeft in vrijwel alle kathedraals van het Verenigd Koninkrijk gespeeld en vanaf 1985 maakte hij jaarlijks een toernee door de Verenigde Staten. Naast zijn drukke schema als concertorganist, componeert Whiteley anthems en orgelwerken en hij schreef een boek over de Belgische componist Joseph Jongen. In 2003 is hij begonnen het complete oeuvre van Bach op te nemen voor televisie, meest op historische orgels - waaronder het legendarische Hildebrandt-orgel in Naumburg. Het project heet '21st Century Bach' en is ook op dvd verschenen. De serie maakt gebruik van ongebruikelijke cameratechnieken, zoals de toepassing van miniatuurcamera's en spiegels in het orgelmechaniek. Whiteley is artistiek adviseur van het Orgelbüchleinproject.
Laurens de Man studeerde piano (bij David Kuyken) en orgel (bij Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga) aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een vj en dansers. Laurens vertolkte Bach’s Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In november 2017 bracht hij een cd uit met klavierwerken van Bach. Laurens de Man is organist van de Janskerk in Utrecht. Hij is stagiair organist van de Oude Kerk in Amsterdam.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk