Orgel, Sax & Stem: Up There Trio

Hedendaags

Musici

Greetje Bijma, stem
Alan Laurillard, saxofoon
Hayo Boerema, orgel

 

Indrukken, beelden, Instagram, tweets. De stad, het land, de nacht, de wereld, toen en nu. Met orgel, sax en stemtovenarij brengt het Up There Trio dit alles bijeen in Flashes - 13 beelden in muziek: nieuwe composities waarin improvisatie de hoofdrol speelt. Kijkt u naar deze video van Spoonful, een van de stukken die Up There tijdens dit concert gaat spelen. 
 

Programma

Hayo Boerema (1972)
- Fata Morgana (2017, solo Hayo)
tutti improvisatie
- De eerste maanlanding
Alan Laurillard (1946)
- Ginger en Sesame (2004)
Willy Dixon (1915-1992)
- Spoonful (1960, solo Alan) 
Hayo Boerema
- Porch Smoking (2018)
Alan Laurillard
- Largo  For Dou Dou (2006)
traditioneel Iers volkslied op tekst Thomas Moore 1805
- The Last Rose of Summer’  
PAUZE 
Greetje Bijma
- solo-improvisatie
Hayo Boerema 
- Edgy Character (2018) 
- solo-improvisatie 
Alan Laurillard
- Slam Ludwig (2018)
- U Zvulazzu (2018)
- Night Wall (2002)

 


Biografieën

Greetje Bijma is sinds het begin van de jaren tachtig actief als improviserend zangeres. Met haar soepele stem en haar theatrale kwaliteiten trok ze al gauw de aandacht, ook buiten het circuit van jazzpodia. Een succesvol concert met haar toenmalige kwintet op het internationale jazzfestival in Berlijn in 1989 bracht haar op een groot aantal Europese podia. In 1990 ontving ze als eerste vrouw de Boy Edgarprijs, de belangrijkste onderscheiding  in de jazz en geïmproviseerde muziek. In mei 2004 debuteerde ze in het Lincoln Center in New York.  Een recensent van The New York Times noemde haar  “een adembenemende theaterpersoonlijkheid” en roemde haar vocale kwaliteiten. In 2008 vierde Greetje Bijma haar 25-jarig jubileum als podiumkunstenaar met de voorstelling 'Greetje Bijma 25 Years on Stage'. De afgelopen jaren werkte Greetje samen met het blokfluitkwartet BRISK en nam ze deel aan projecten van Jacob Lekkerkerker. In het laatste kon ze samen met Oene van Geel, Alfredo Genovesi en Matthias Havinga veel experimenteren met de klanken van het kerkorgel. Sinds kort werkt Greetje weer volop samen met Alan Laurillard wat leidde tot de totstandkoming van een nieuwe opstelling van het Greetje Bijma Kwintet. Dat maakte zijn comeback tijdens de dertigste editie van de ZomerJazzFietstour in Groningen, waar het ‘originele’ Greetje Bijma Kwintet ook optrad tijdens de eerste editie van het festival in 1987.
Alan Laurillard (Vancouver, 1946) is componist, workshopleider, saxofonist, toetsenspeler en samplekunstenaar. Hij speelt jazz, improvisatie- en niet-westerse muziek. Als aanjager van de Groninger jazzscene ontving Alan Laurillard in 1982 de Boy Edgar Prijs en vier jaar later de Henri de Wolf Jazzprijs. In de jaren tachtig richtte Laurillard de Noodband op waarmee hij door heel Europa toerde, gevolgd door tal van andere formaties. Het afgelopen decennium bracht hij acht soloalbums uit met gesequencete muziek van zijn soloact Jerkstation en richtte hij een drietal bands opnieuw op: The Holes (2012), die jazzy dubstep spelen, het Greetje Bijma Kwintet en het orgelensemble Up There.
Hayo Boerema (1972) studeerde orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens behaalde hij er zijn Aantekening Improvisatie. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie. Verdere specialisatie volgde in improvisatie (bij Jos van der Kooy en Naji Hakim) en Frans-symfonisch orgelrepertoire (bij Ben van Oosten). Hij won prijzen bij concoursen in onder meer Wenen (1998), Neurenberg (1999), Parijs (1999), St.-Albans (2001), Nijmegen (2004) en Kotka (2005). Sinds december 2005 is Hayo Boerema organist van de St.-Laurenskerk te Rotterdam. Sinds 2010 is hij verbonden aan de Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk