Percussie, Guzheng, Fluit & Orgel

Hedendaags

Musici

Yung-Tuan Ku, percussie
Chao-Ming Tung, erhu/guzheng/suona
Edward McGuire, bamboefluit/altfluit
Michael Bonaventure, orgel

 

In The Formosa Connection wordt Westerse aan Aziatische muziek gekoppeld: Michael Bonaventure, Luiz Henrique Yudo, Bart Spaan, Chao-Ming Tung en Edward McGuire componeren nieuw werk voor instrumentaal ensemble, orgel en live elektronica.
Voor Timbres online maakte Femke Brand dit artikel

 

Programma

Luiz Henrique Yudo (1962)
- MING, voor orgel (2019 - première)
Improvisation 1 (erhu, guzheng, percussie en bamboefluit)
Edward McGuire (1948)
- Interlogue, voor orgel, bamboefluit, guzheng en percussie (2019 - première)
Michael Bonaventure (1962)
- 101, voor orgel, electronica en percussie (2019 - première)
PAUZE
Bart Spaan (1963)
- Five Sketches, voor orgel, percussie, erhu en guzheng (2019 - première)
Chao-Ming Tung (1969)
- "for Mosa - the leaving of land", voor orgel, electronica, suona, fluit en percussie
(2019 - première)
Improvisation 2 (orgel, percussie, erhu en bamboefluit)

 


Biografieën

Yung-Tuan Ku (1988, Taiwan) studeerde percussie in Taiwan en haalde haar master ('cum laude') in juni 2015 aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze viel in de prijzen bij het International Percussion Competition Luxembourg 2012, Tromp Percussion competition 2014 en de AHK Eindwerkprijs 2015. In 2016, Ze kreeg een beurs van de Jan Pustjens Stichting voor haar solo muziektheatervoorstelling Mimocussion. Yung-Tuan Ku houdt ervan om samen te werken met verschillende mensen, ideeën uit te wisselen en zich te verdiepen in hedendaagse muziek, muziektheater, 'instant composing' en creatieve wegen om soundscapes te ontdekken en mogelijkheden in de sfeer van het slagwerk. Zij is niet alleen percussionist, maar ook een heel fysieke performer die van een concert muziektheater maakt. Sinds 2011 woont ze in Amsterdam en is actief in diverse kamermuziekgroepen en muziektheaterprojecten. Met hulp van de Stichting Eigen Muziekinstrument kon ze in 2016 haar een marimba, vibrafoon en glockenspiel kopen. Ze maakt deel uit van Studio MAPA Nederland en het Platform for Artists Netherlands Taiwan.
Chao-Ming Tung (1969, Taiwan) is componist en bespeler van de guzheng (de Chinese cither). Zijn muziek omvat instrumentale, vocale en elektro-akoestische werken en multimedia performances met beeldende kunst en dans. Sinds 2000 heeft hij geleidelijk traditionele Chinese instrumenten in zijn muziek geïntegreerd. Tung woont in Keulen maar presenteert zijn werk op concerten en festivals door heel Europa, Azië en de VS. Hij heeft samengewerkt met choreografen, dansers, schilders, musici, ensembles, klank-, media- and videokunstenaars.
Edward McGuire (1948) is een Schotse componist en fluitist. Als fluitist werkt hij in de folkgroep Whistlebinkies mee. Met deze groep was hij in januari 2006 in Hongkong en verzorgde onder anderen een concert "Scotland the Brave" samen met het Hongkong Kamerorkest. Verder werkt hij op de bamboefluit met de Chinese groep Harmony Ensemble samen. McGuire componeert muziektheaterstukken (opera's en balletten), werken voor orkest, harmonieorkest, brassband, vocale en kamermuziek. In 2003 ontving hij de British Composers' Award en in 2004 de Creative Scotland Award.
Michael Bonaventure (1962, Edinburgh) is componist, concertorganist en promotor van nieuwe en experimentele muziek in Edinburgh en Amsterdam. Hij houdt zich vooral bezig met grote cyclische werken, waaronder niet alleen een groot aantal elektronische en elektro-akoestische werken maar ook kamermuziek, instrumentale muziek, koor- en orgelwerk. Recente voorbeelden zijn Morphology (2017–18) voor orgel & elektronica, Seven Days (2011–16) voor saxofoon & piano, Darenth (2011) en het open-eindeproject Preludes, Interludes & Postludes (2016-) voor orgel, Castellations (2015) voor carillon and Trilogy (2008–16) voor koor, orgel en elektronica. Bonaventures muziek wordt internationaal uitgevoerd en veel van zijn elektronische stukken zijn uitgezonden door Resonance EXTRA/Resonance FM radio. Zelf treedt hij op in Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten. Hij bracht meer dan 100 nieuwe stukken in première en maakte verschillende cd's.
Luiz Henrique Yudo (1962) is een Nederlandse componist van Japanse afkomst. Hij studeerde in Brazilië architectuur, aan de Universiteit in São Paulo; in Nederland studeerde hij aan de Film en Televisie Academie in Amsterdam. Hij bekwaamde zich in compositie bij Damiano Cozzella (Brazilië) en Tom Johnson (VS). In zijn werk als componist laat hij zich graag inspireren door visuele associaties. Ook houdt hij zijn composities dikwijls bewust ‘open’, als uitnodiging aan musici om hun eigen ideeën vorm te geven; zo is elke uitvoering weer anders. In wezen stelt Yudo in zijn werk aan de orde dat muziek steeds samen wordt gemaakt; hij ziet graag dat musici betrokken zijn in het creatieve proces dat hij met zijn partituren opent. 
Bart Spaan (Roermond, 1963) maakte na zijn studie geschiedenis en muziekwetenschap radioprogramma’s over hedendaagse muziek bij De Concertzender. Later volgde hij privé-lessen compositie bij Daan Manneke. Hij schreef ensemblewerken voor onder meer de Barton Workshop. Zijn elektroakoestische werk was te horen in het Gergiev Festival en November Music. Spaan maakte lange tijd piano-en-tapewerken geïnspireerd op schilderijen van Alberto Reguera. Dit leidde in 2001 tot zijn cd Silencios. Op zijn tweede cd Ellips (2009) staat de pianocyclus Kringen, geschreven voor Ralph van Raat. Kringen werd in 2010 genomineerd voor de Buma Toonzettersprijs, als één van de tien beste werken van het voorafgaande jaar. Aan zijn nieuwe cd Inland (2017) werken onder andere Jos Zwaanenburg, Hans van Eck en James Fulkerson mee.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk