Pianosolo: Goldbergvariaties

Anders

Musicus

Willem Brons, piano

 

Pianist Willem Brons, vorig jaar in het Orgelpark te gast met Das Wohltemperierte Klavier, speelt nu Bachs Goldbergvariaties uit 1741. Het filmteam van het Orgelpark zocht hem thuis op en maakte een interview met de vermaarde pianist. 

 

 

 

Biografie

Willem Brons debuteerde in 1963 in het Concertgebouw; alle dagbladen roemden zijn spel. Brons heeft zo zijn favoriete componisten: in 1966 maakte hij indruk met een geheel aan Bach gewijd programma, en aan Beethoven is hij ‘mentaal verknocht’, zoals zijn website het kernachtig formuleert. Naderhand kwam werd ook het oeuvre van Schubert een belangrijke ster aan Brons’ muzikale firmament, en het gebruik van historische instrumenten liet daarbij niet lang op zich wachten. Een en ander betekent niet dat partituren van andere componisten Brons’ lessenaar nooit bereiken: zo voerde hij met het Concertgebouworkest een groot aantal van Mozarts pianoconcerten uit, en ontwikkelde hij zich tot een kenner van de stijl van César Franck. Gaandeweg begon Willem Brons zijn opvattingen over muziek en musiceren te delen met zijn publiek: zijn lezingen worden met groot enthousiasme ontvangen. Op dezelfde inspirerende manier geeft hij zijn onderwijs; Brons doceert piano, kamermuziek en liedbegeleiding aan het Conservatorium van Amsterdam; aan ditzelfde conservatorium verzorgde hij gedurende twaalf jaar tevens de beroemde Internationale Masterclass Piano. 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk