Strijkers, Klarinet & Orgel: 3 X Brahms

Romantiek

Musici

Sonsbeekkwintet
  Winnie Hanel en Arthur Ornée, viool 
  Bart Peters, altviool 
  Mariette Freijzer en René Berman, cello
Elisabeth Smalt, altviool
Diederik Ornée, klarinet
Martin Schmeding, orgel

 

Muziek van Johannes Brahms, meester van de romantiek, komt vanmiddag tot klinken in een afwisselend programma met onder andere bewerkingen van Brahms’ Deutsches Requiem en de Akademische Festouvertüre. Ook hoort u originele orgelwerken zoals de Prelude en fuga in g klein.  

 

Programma

Johannes Brahms (1833-1897)
- Strijksextet in Bes 
     Allegro ma non tropp
     Andante, ma moderato
     Scherzo. Allegro molto
     Rondo. Poco allegretto e grazioso
PAUZE
- Akademische Festouvertüre (arr. Martin Schmeding)
- Uit: 11 Choralvorspiele opus postuum
      O Welt, ich muss dich lassen  
      Herzlich tut mich erfreuen  
      Schmücke dich, o liebe Seele
- Prelude en fuga in g klein
- Uit: 11 Choralvorspiele  
      Herzlich tut mich verlangen
- Fuga in as klein
- Uit: Ein Deutsches Requiem (arr. Robert Schaab)  
      Denn wir haben hie keine bleibende Statt  
      Herr, du bist würdig 
PAUZE
- Klarinetkwintet
     Allegro
     Adagio
     Andantino
     Con moto

 

Biografieën

Het Sonsbeekkwintet bestaat uit vijf strijkers: een kwartet strijkers en een extra cello. Kenners roemen deze bezetting als een van de beroemdste van de muzikale romantiek, onder andere door het strijkkwintet van Schubert. De musici - Winnie Hanel en Arthur Ornée op viool, Bart Peters op altviool, en Mariette Freijzer en René Berman op cello – zijn allen afkomstig uit Arnhem. De leden ontmoetten elkaar in het Gelders Orkest en besloten te gaan musiceren als Sonsbeekkwintet, een toepasselijke naam, aangezien ze allemaal woonachtig zijn rond het Sonsbeekpark in Arnhem.
Altviolist Elisabeth Smalt werkt sinds 1998 in de kamermuziek. Zij is lid van het Belgische ensemble Oxalys dat internationaal actief is en met een variabele bezetting een breed palet aan kamermuziek presenteert. Met het Prisma strijktrio vertolkt zij eveneens zes eeuwen strijktriomuziek, met een voorliefde voor volkse invloeden. Het ensemble Scordatura legt zich toe op de nieuwste spectrale en 21ste-eeuwse muziek, in ongebruikelijke stemmingen. Het Nepomuk Fortepiano Quintet, tenslotte, speelt 19de-eeuws repertoire op authentiek instrumentarium. Met de fortepianiste van het kwintet, Riko Fukuda, vormt zij ook een duo; onder de naam Eruditio Musica organiseerde het duo een concerttour genaamd “De Schumanns in Rotterdam”, naar aanleiding van een onlangs ontdekte briefwisseling tussen het echtpaar Schumann en Elisabeths Rotterdamse bet-overgrootvader Johannes Reinier Smalt. Als altvioliste van het Zephyr Kwartet presenteerde zij tussen 1999 en 2007 een vijftigtal premières van strijkkwartetten.
Diederik Ornée (1983) is geregeld te horen in binnen- en buitenland op zowel de moderne als de historische klarinet. Ornée is een hartstochtelijk kamermusicus en vormt met pianist Mark Toxopeus en saxofoniste Annelies Vrieswijk sinds 2011 het succesvolle Rodion Trio. Als historisch klarinettist is Diederik verbonden aan het Apollo Ensemble. Ook als solist is Diederik te horen: zo speelde hij o.a. het concert in f klein van Carl Maria von Weber, de première rhapsodie van Claude Debussy, het klarinetconcert van Mozart en het concert voor sopraanchalumeau en orkest van Johann Friedrich Fasch. Ornée geeft privélessen en is vaste docent bij de Zomercursus Woudschoten. Hij speelt op moderne instrumenten van Schwenk & Seggelke uit Bamberg en op historische instrumenten van Laura Schönherr, Peter van der Poel en Thomas Carroll. Behalve barok-, klassieke en moderne klarinet speelt hij ook bassethoorn en chalumeau.
Martin Schmeding (1975) is een Duitse kerkmusicus, concertorganist en academisch docent, die het complete orgelwerk op cd uitbracht van Johannes Brahms, Felix Mendelssohn, Franz Schmidt, Max Reger en Tilo Medek. Naast orgel studeerde hij ook blokfluit, klavecimbel, directie en muziektheorie, onder andere aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In de loop der jaren ontving hij verschillende prijzen. in 2010 werd hij door Echo Klassik uitgeroepen tot 'instrumentalist van het jaar' vanwege de opname van zijn orgelversie van de Goldbergvariaties van Bach.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk