Sweelinck 2: Orgel Solo

Renaissance

Musici

Léon Berben, orgel

 

Léon Berben eert de vier eeuwen geleden overleden Jan Pietersz. Sweelinck met een programma waarin de stemming van de Orgelparkparkorgels een hoofdrol speelt. Met Sweelinck op het Van Straten-orgel en Bach op het Utopa Barokorgel.

 

Programma

Van Straten-orgel:

J. P. Sweelinck (1562 – 1621)
-Toccata 9. Toni, SwWV 296


Barok-orgel:

J. P. Sweelinck
-Fantasia in g, SwWV 270

 

H. Scheidemann (c. 1595 – 1663)
-Mio cor, se vera sei salamandra (naar Felice Anerio)


J. P. Sweelinck
-Erbarm dich mein o Herre Gott (6 variaties), SwWV 303


H. Scheidemann
-Betrübet ist zu dieser Frist (3 variaties)
 

J. P. Sweelinck
-O Gott du unser Vater bist, SwWV 308
-Capriccio, SwWV 281


M. Weckmann (c.1616 – 1674)
-O lux beata trinitas
Quintus versus auff 2 Clavier, Sextus versus a 5, im vollen Werck

 

Biografie

Léon Berben studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en kan als klavecinist en organist inmiddels worden beschouwd als meester in zijn vak. Zijn omvangrijke kennis van muziekgeschiedenis en historische uitvoeringspraktijken maken hem tot één van de leidende figuren onder de musici die tot zijn generatie van specialisten in oude muziek worden gerekend. Hij was vanaf het jaar 2000 klavecinist van het door Reinhard Goebel geleide Musica Antiqua Köln. De opheffing daarvan in 2006 gaf hem de mogelijkheid om zich volledig te richten op zijn solocarrière, die hem voert naar vele internationaal gerenommeerde muziekfestivals. Als titulair-organist is hij verbonden aan het historische orgel van de St.-Andreaskerk in Ostönnen, waar een van de oudste bespeelbare orgels ter wereld staat (c. 1425/1721). Zijn cd-opnamen werden door de internationale pers lovend ontvangen en met grote regelmaat bekroond, onder andere met de Diapason d’Or.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk