Sweelinck 3: Improvisatie

Hedendaags

Musici

Guus Janssen, klavecimbel
Pieter Dirksen, orgel en klavecimbel
Maurits Bunt orgel en klavecimbel


Jan Pietersz. Sweelinck moet een groot improvisator zijn geweest. Kunnen we weten hoe hij improviseerde? Drie musici zoeken al spelend antwoorden.

 

Biografieën

Maurits Bunt
Maurits Bunt is organist, klavecinist en beiaardier. Hij studeerde bij Sietze de Vries en, aan het conservatorium van Rotterdam, bij Hayo Boerema, Bas de Vroome en Aart Bergwerff. Meestercursussen volgde hij bij onder anderen Wolfgang Zerer, Daan Manneke, Matteo Imbruno en Willem Tanke. Momenteel bereidt hij zijn masterdiploma’s voor bij Hayo Boerema en Ton Koopman (orgel; conservatorium Rotterdam) en Frans Haagen en Christiaan Winter (beiaard; Hogeschool voor de Kunsten Utrecht / Nederlandse beiaardschool). Maurits Bunt is onder meer stadsbeiaardier van Groningen en kerkmusicus van de Evangelisch Lutherse Kerk in Apeldoorn. Ook maakt hij deel uit van het Geistliches Consort, dat zich richt op het uitvoeren van oude muziek. In zijn werk neemt improvisatie een centrale plaats in.


Pieter Dirksen
Pieter Dirksen studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Sweelinck (Praemium Erasmianum1997). Hij geeft recitals op klavecimbel en is co-artistiek leider van Combattimento. Daarnaast speelt hij als continuospeler regelmatig met andere ensembles en orkesten. Sinds 2007 verschijnen zijn cd’s bij het label Etcetera met muziek van onder meer Schenck, Scheidemann, Louis Couperin, Böhm en Vivaldi.


Guus Janssen
Guus Janssen studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Als pianist en klavecinist trad hij op in verschillende bezettingen, met musici als John Zorn en Gidon Kremer. Sinds begin jaren ’80 leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano)trio tot 11-tet en (opera) orkest. Als solist is hij vooral te horen in eigen composities en als improvisator op diverse internationale festivals. Guus Janssens composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk en opera's. Ze werden uitgevoerd door onder meer het Mondriaankwartet, het Nieuw Ensemble, het Radio Kamerorkest, het Concertgebouworkest en de Ebony Band met als solisten musici als Eleonore Pameijer, Walter van Hauwe, Harry Sparnaay en Gerard Bouwhuis. In 2012 ontving Guus Janssen de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs voor zijn gehele oeuvre, en in 2015 de Kunst Prijs van de Stichting Adriaan Roland Holst.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk