Symposiumconcert: Improvisatie

Hedendaags

Musicus

Peter Planyavsky, orgel

 

Als actief lid van het ‘Reference Team’ dat meedacht over het concept van het Utopa Barokorgel, bepleitte de Weense organist Peter Planyavsky vooral te letten op klankschoonheid en een goed werkende mechanische tractuur. Hij wijdt het eerste avondconcert van het Internationale Orgelpark Symposium 2019 aan de kunst van de improvisatie.

 

Biografie

Peter Planyavsky werd in 1947 in Wenen geboren. Hij studeerde er orgel en kerkmuziek. Nadat hij zijn studie had afgerond, was hij een jaar lang werkzaam als orgelbouwer. In 1969 werd hij benoemd tot organist van de Stephansdom in Wenen, waar hij van 1983 tot 1990 als Musikdirektor verantwoordelijk was voor zowel de koor- als de orgelmuziek. In 2004 beëindigde hij zijn activiteiten in de Stephansdom. Sinds 1980 is Peter Planyavsky als docent orgel en improvisatie verbonden aan de Wiener Musikhochschule, waar hij tevens van 1996 tot 2003 hoofd van de afdeling kerkmuziek was. Hij gaf concerten in een groot aantal landen in Europa en concerteerde eveneens in de Verenigde Staten, Azie, Australië en Zuid-Afrika. In 1991 ontving hij vanwege zijn koorcomposities de Staatliche Förderungspreis für Musik. Zijn brede werkterrein omvat eveneens onderzoek op het gebied van kerkmuziek, advisering op het terrein van orgelbouw en -restauratie, activiteiten als jurylid en publicaties in vaktijdschriften. Daarnaast maakte hij diverse cd's. Peter Planyavsky maakte tevens naam als dirigent tijdens uitvoeringen van omvangrijke kerkmuziekwerken, met name concerten voor orgel en orkest.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk