Trio Cello, Piano & Orgel: Nieuwe registers

Hedendaags

Musici

Doris Hochscheid, cello
Frans van Ruth, piano
Gonny van der Maten, orgel
Doris Hochscheid en Ganna Veenhuysen, vormgeving 
Heather Ware, coaching beweging

 

Celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organiste Gonny van der Maten hebben Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen opdracht gegeven ieder een compositie voor orgel, cello en piano te schrijven. Gonny van der Maten zal eveneens De goddelijke routine uit 2017 van Louis Andriessen uitvoeren – het eerste orgelwerk in zijn oeuvre. Een eigenzinnige vormgeving verbindt de composities op dit programma.
Bent u benieuwd naar de premières op dit programma? Rick van Veldhuizen en Wouter van Belle introduceren hun nieuwe werk in onderstaande filmpjes:
Rick van Veldhuizen over conflari
Wouter van Belle over DFG

 

foto: Carine Bijlsma

 

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)  
- Sarabande uit de derde suite voor cello solo  
Louis Andriessen (1939)  
- De goddelijke routine voor orgel solo
Olivier Messiaen (1908-1992)  
- uit Quator pour la fin du temps
  Louange à l'éternité de Jésus voor cello en piano
Rick van Veldhuizen (1994) 
- conflari (2019) voor cello, piano en orgel                            
PAUZE
Joseph Jongen (1873-1953)  
- Humoresque voor cello en orgel  
Robert Schumann (1810-1856)  
- uit Sechs Studien in kanonischer Form (1810-1856) voor orgel solo:
    Andantino 
    Nicht zu schnell 
Manuel de Falla (1876-1946)
- uit Suite populaire espagnole (1915), arr. voor cello en piano Maurice Maréchal:
    Asturiana 
    Polo
Wouter van Belle (1958) 
- DFG (2019), suite voor cello, piano en orgel                                        
    Prelude                                                                                            
    Andante                                                                                            
    Toccatina                                                                                        
   Postlude

 

Biografieën

Doris Hochscheid en Frans van Ruth hebben in de loop van de jaren een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd van meer dan 150 composities, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een toenemend aantal speciaal voor hen geschreven stukken. In 2007 hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht om daarin hun activiteiten op het gebied van Nederlandse muziek onder te brengen. Naast de samenstelling van een volledige on-line catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano (www.cellosonate.nl), de programmering van in ieder geval één Nederlandse compositie per concert en een educatieve concertserie aan het CvA, waarin zij samen met masterstudenten Nederlandse kamermuziek spelen, heeft dit geleid tot een uitgebreid cd-project, ‘Dutch Cello Sonatas’, in samenwerking met de vooraanstaande Duitse cd-firma Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG). De zeven tot nu toe verschenen cd's kregen in binnen- en buitenland de meest lovende kritieken en werden meermaals onderscheiden. Opzienbarend is ook hun Album-project, waarvoor 30 Nederlandse componisten korte duostukken schreven voor de doelgroep kinderen en minder jonge amateurs. In 2015 maakten zij een drieweekse tournee door Indonesië, waar zij naast Nederlandse ook nieuwe Indonesische composities uitvoerden. In oktober 2016 ontvingen zij in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik voor hun cd-serie Dutch Cello Sonatas en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Het werk van Gonny van der Maten (1959) bestrijkt vele terreinen. Zij is concertorganist, cantor-organist, dirigent en docent. Daarnaast componeert zij en draagt zij teksten voor. Gonny van der Maten werd geboren in Amsterdam, waar zij ook haar orgel- en kerkmuziekopleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde, met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk (Uitvoerend Musicus cum laude). Aanvullende studies waren kerkmuziek, improvisatie (Conservatorium Arnhem) en koordirectie (applicatie-opleiding Conservatorium Utrecht). Momenteel is zij cantor-organist van de Oude Kerk in Soest: zij leidt de cantorij van de Oude Kerk, bespeelt het historische Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel en is artistiek verantwoordelijk voor de DOK-concertserie en Avondmuzieken. Ook is zij dirigent van het Tiels Madrigaal Koor, repetitor van Concert Koor Haarlem en voorzitter van de Andriessen/De Klerk Stichting. Ze heeft premières gespeeld van orgelwerken van Caroline Ansink, Ad Wammes, Maurice van Elven, Rick van Veldhuizen en Louis Andriessen. De compositie van Louis Andriessen (De goddelijke routine) bracht zij onlangs ook uit op cd.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk