Vocaal: Koor & Ensemble; Gulzilvrig

Orgel & Vocaal

Musici

Il Canto di Rame
   Iris Gruber, saxofoons
   Elske te Lindert, sopraan

   Marije Toenink, cello

   Sander van den Houten, orgel
Vocaal Ensemble Exicon

 

Vocaal Ensemble Exicon en de musici van ensemble Il Canto di Rame brengen een programma met de intrigerende titel Gulzilvrig. Gedichten van onder anderen Marie Boddaert en Paul van Ostaijen vormden het uitgangspunt voor de composities van Daan Manneke en Sylvia Maessen.

 

Programma

Juris Karlsons (1948)                                  
- Mēnessgaismas dārzs (The Garden of Moonlight)   

Daan Manneke (1939)                                
- Nu is van Kalifornies goud de tijd
        Valavond

        Geologie

        Winter                                                                     

        Archaiese Pastorale                                                                            

        Juffer Lola
        Avond
André Previn (1929)                                   
- Vocalise
Larry Delinger (1938)                                 
- The philosopher and the sunrise                

Ilze Arne (1953)                                          
- Cantemus                                                                  

Urmas Sisask (1960)                                  
- uit 'Esti Missa' 
           Jumala Tall

PAUZE

Brett McKern  (1972)                                  
- Chamber Sonata

     Centratura

     Scherzo

 Anthony Plog (1947)                                  
- 2 Scenes

Ēriks Ešenvalds (1977)                               
- Stars   

Rihards Dubra (1964)                                 
- Lux Confessionis

Sylvia Maessen (1959)                                
- Over de stille, stille sneeuw                                      

                                                                       

 

 

Biografieën

De Oostenrijkse saxofoniste Iris Gruber (1985) studeerde aanvankelijk aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en vervolgde haar opleiding als Erasmus-student aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Naast klassieke saxofoon verdiepte z zich ook in de jazz. Op dit moment richt Iris zich op kamermuziek in verschillende bezettingen, zoals saxofoonkwartet. Ook werkt ze nauw samen met andere muzikanten bij het uitvoeren van oude muziek of in improvisaties. 

 

Elske te Lindert (1980) is sopraan, organist en dirigent. Ze studeerde orgel, kerkmuziek en zang  aan onder andere de Messiaen Academie in Enschede. Tegenwoordig is ze als cantor-organiste verbonden aan de Catharinakerk te Doetinchem en als cantor aan de PKN Dinxperlo. Ze dirigeert diverse koren en is actief in musical- en andere theaterproducties. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame en regelmatig doet ze mee aan producties van de Nederlandse Reisopera en Consensus Vocalis.

 

Marije Toenink (1982) begon op 9-jarige leeftijd met cellolessen bij Mechteld Lindeboom. Tussen 2000 en 2004 studeerde zij aan het Conservatorium Enschede bij Paul Uyterlinde. Haar Bachelor examen sloot zij af met een 9. In 2002 studeerde zij in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma enkele maanden bij Stanislav Firlej in Lodz, Polen. Sinds 2009 maakt ze deel uit van Il Canto di Rame. Daarnaast speelt ze op freelancebasis in verschillende orkesten en geeft ze celloles aan de muziekschool in Nordhorn.

 

Sander van den Houten (1987) is per april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk, van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar. Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur)en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

 

Vocaal Ensemble Exicon, opgericht in 1984, is een collectief dat zich ten doel stelt om koormuziek op een zo hoog mogelijk niveau te beoefenen – zonder dirigent. Het bestaat uit twaalf zangers (SATB: 4323) met uiteenlopende muzikale achtergronden: zangers, kerkmusici, dirigenten en instrumentalisten. Zodoende heeft iedereen een eigen inbreng in de samenstelling van de programma's, tijdens de repetities en uitvoeringen, en in de organisatie van concerten. Het ensemble streeft een gedurfde programmering na, met thematische en muzikale dwarsverbanden tussen diverse tijds- en stijlperioden, met veel aandacht voor moderne composities.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk