Vocaal: Scheppingsverhalen

Orgel & Vocaal

Musici

Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders
Maria de Moel, mezzosopraan
Stefan Gerritsen, gitaar
Marcel Verheggen, orgel

 

Kamerkoor Studium Chorale is met artistiek leider en dirigent Hans Leenders een graag geziene gast in het Orgelpark. Componist Roderik de Man is eveneens geen onbekende voor ons. Opnieuw klinkt er een recent werk van de Amsterdamse componist, geschreven voor gitaar en koor op teksten van Wisława Szymborska. Het programma bestaat verder uit werken waarin het scheppingsverhaal en alle wonderen van de natuur worden bezongen. Copland verklankt het scheppingsverhaal volgens Genesis. Dvořák en Eben bezingen de schepping en de natuur geïnspireerd door hun eigen landschap. 

 

Programma

Antonin Dvořák (1841-1904)
- V přírodě (In de natuur) (1882, vijf liederen voor koor a capella)
Petr Eben (1927-2007)
- Cantico della Creature (1987, voor koor a capella)
Roderik de Man (1941)
- Einde en begin. Gedicht van Wisława Szymborska (2016, voor gemengd koor en gitaar)
Aaron Copland (1900-1990)
- In the Beginning (1947, voor mezzosopraan en koor)
Henk Badings (1907-1987)
- It is dawning in the East, balladeske variaties over een oud Nederlands liefdeslied (1967, voor orgel en gitaar)

 

Biografieën

Studium Chorale is opgericht in 1972, en werkt vanaf 2005 als professioneel kamerkoor vanuit Maastricht. De bezetting varieert van circa 8 tot 40 zangers.

 

Hans Leenders (dirigent en artistiek leider van Studium Chorale) is hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium Maastricht en gastdocent voor gregoriaans aan de Folkwang-Universität der Künste Essen. dirigent van het conservatoriumkoor en Basilicakoor Maastricht

 Ook is hij componist.

 

Maria de Moel werd opgeleid in Amsterdam bij Lucia Meeuwsen en in Den Haag bij Ank Reinders. Zij specialiseerde zich in belcanto techniek bij Michael Aspinall in Napels, en volgde verschillende masterclasses, onder meer bij Tom Krause, Renate Faltin, Dennis Heath en Sheila Barnes. Momenteel wordt zij gecoacht door Gemma Visser. In binnen- en buitenland voerde zij zeer uiteenlopende rollen en partijen uit, van hedendaagse muziek tot vroege barok.

 

Stefan Gerritsen (1973) ontving zijn eerste gitaarlessen op 11-jarige leeftijd. Een jaar later won hij reeds een concours voor jong talent in zijn woonplaats Alkmaar. Gerritsen studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. In 1998 haalde hij het diploma Docerend Musicus met onderscheiding en in 2000 voltooide hij zijn opleiding Tweede Fase Cum Laude.

In augustus 2005 gaf Gerritsen samen met Ravind Sanga een recital oude muziek voor koningin Beatrix. Hij speelde met gerenommeerde ensembles voor hedendaagse muziek, zoals het Nieuw Ensemble en maakt deel uit van diverse ensembles voor hedendaagse kamermuziek waaronder het Amsterdams Kwintet en Polyvalente. Met Verso, het duo dat hij vormt met panfluitist Matthijs Koene, won hij diverse concoursen.

 

Marcel Verheggen (1961) is geboren en getogen in Maastricht, waar hij nog altijd als organist verbonden is aan de St. Servaas Basiliek. Hij heeft een drukke praktijk als organist: hij geeft soloconcerten in binnen- en buitenland, begeleidt koren, geeft les, hij is als adviseur verbonden aan de Katholieke Klokken- en Orgelraad (KKOR), hij is lid van het College van Orgeladviseurs Nederland, en examinator bij de LOTO, de Landelijke Opleiding tot Orgeladviseur.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk