Alle elf instrumenten Orgelpark in één stuk!

Alle instrumenten verenigd

Op vrijdag 3 mei presenteert Cornelis de Bondt zijn nieuwe werk DEUS... in nobis sine nobis operatur, dat alleen al uniek is omdat hij alle elf instrumenten van het Orgelpark een plek heeft gegeven. DEUS is onderdeel van een groot driedelig werk dat De Bondt maakt bij wijze afscheid van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij jarenlang theorie en compositie heeft gedoceerd. Het stuk wordt dan ook uitgevoerd door studenten van het KC.

 

Kritisch over muziekleven

De compositie DEUS past in een reeks werken waarin Cornelis de Bondt zijn scepsis uit over de rol van kunst in onze maatschappij, in het bijzonder over de vraag in hoeverre de overheid verantwoordelijkheid wil nemen voor de kunsten. Enkele jaren geleden besloot hij zich niet langer te laten subsidiëren en kondigde aan al zijn eerder door muziekuitgeverij Donemus gepubliceerde werk terug te trekken. Dit had langdurige juridische procedures tot gevolg. 

 

Zuiverheid

Sindsdien is De Bondt op zoek naar zijn ideale muziekpraktijk. Zijn ideeën daarover heeft hij gevat in een achttien hoofdstukken tellende tekst. De kern ervan is zijn verlangen naar een zuivere muziekpraktijk, die gevrijwaard is van ideologische en financiële ballast: muziek als autonome kunstvorm. Dit uitgangspunt geeft De Bondt op de meest radicaal mogelijke manier vorm. 

 

DEUS

Cornelis de Bondt heeft een klein maar bijzonder oeuvre op zijn naam staan: monumentale werken die op een heel eigen manier refereren aan de traditie. Dat geldt ook voor het 49 minuten durende DEUS, dat raakt aan het meesterlijke koraalvoorspel ‘Vater unser…’ van Bach. De globale structuur van Bachs koraalvoorspel heeft De Bondt bewerkt met computertechnieken uit de jaren tachtig, het zogenaamde Dos-lab

 

Leest u deze voorbeschouwing in Het Parool

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk