Bach op het Utopa Barokorgel

Bach op barokorgel

Het nieuwe Utopa Barokorgel in het Orgelpark vindt zijn inspiratie rechtstreeks in de klankwereld van Johann Sebastian Bach. Dit orgel is immers gebaseerd op het beroemde barokorgel in Naumburg (Duitsland) waarover Bach destijds persoonlijk advies heeft uitgebracht. Hoewel wij het Utopa Barokorgel nadrukkelijk niet als Bach-orgel willen afficheren, komt zijn muziek wel prachtig tot zijn recht op dit instrument. En vice versa! Met trots presenteren we daarom de komende maanden een reeks concerten rond het oeuvre van Bach – met als hoogtepunt op 18 mei een spannend, ambitieus, internationaal project: de voltooiing van Bachs Orgelbüchlein.

 

 

Internationale première

Dit Gesamtorgelbüchlein-project is een initiatief van de Engelse organist William Whitehead. Johann Sebastian Bach was van plan zijn Orgelbüchlein met 164 koraalvoorspelen te vullen. Het werden er uiteindelijk ‘slechts’ 46.

 

 

Whitehead (foto) vroeg componisten en organisten uit de hele wereld mee te helpen het Orgelbüchlein alsnog te completeren. Tot de Nederlandse bijdragen behoren composities van onder anderen Ad Wammes, Jacques van Oortmerssen, Louis Andriessen, Hayo Boerema, Dick Koomans, Jacques van Oortmerssen (1950-2015) en de onlangs overleden Piet Kee. In het Orgelpark vindt op 18 mei de eerste complete uitvoering van het project plaats: 164 werken, in totaal meer dan 7 uur muziek. Een achtergrondartikel over de voltooiing van het Orgelbüchlein vindt u hier

 

 

Veertigdagentijd

In de aanloop naar Pasen zullen op 31 maart een cantate en motet van Bach klinken: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Actus Tragicus) en Lobet den Herrn, alle Heiden.

 

Bach-ervaringen

Bach2Ways (14 april) is een verrassende samenwerking tussen sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann, uitgebreid met het Tulipa Consort.

 

 

Johannette Zomer koppelde aan dit project een 'oproep voor foto’s'. Zij vroeg luisteraars foto's op te sturen die hun Bach-ervaringen verbeelden.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk