Componerende trappist Kris Oelbrandt op 17 maart in Orgelpark

De Belgische componist Kris Oelbrandt had op 17-jarige leeftijd een mystieke ervaring die hem innerlijk voorgoed heeft veranderd. Op zeker moment besloot hij het klooster in te gaan, maar hij is blijven componeren. Naar aanleiding van vier concerten en nieuwe cd-opnamen maakte Klara Radio in december 2018  een mooi interview met Oelbrandt dat op deze website te beluisteren is of als podcast te downloaden

Hij vertelt daarin over de dood van zijn vader ('toch wel een trauma'), over zijn roeping als monnik ('je wordt bij de kraag gevat') en de onrust die de concerten te weeg brengen ('niet prettig voor de monikkenziel'). Het kloosterleven heeft een strikte tijdsindeling – Oelbrandt componeert tussen 15.00 en 18.00 uur – die stimulerend is voor zijn muzikale universum: 'Stilte ontstaat door structuur, de monastieke dagorde.' Op de vraag of hij meer monnik of componist is, antwoordt Oelbrandt: 'Het monnikenbestaan zorgt voor een vruchtbare akker, de muziek is de bloem die daaruit opbloeit.' De muziek van Oelbrandt beweegt zich tussen twee uitersten: Olivier Messiaen en Arvo Pärt.
 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk