Graindelavoix zingt Gesualdo

Moordenaar

Weinig componisten kennen zo’n turbulente levensloop als Carlo Gesualdo (1566-1613), die eigenhandig zijn vrouw en haar minnaar vermoordde en ook nog eens twee kinderen verloor. Het ondoorgrondelijke karakter van zijn muziek – een kwalificatie die beslist geldt voor Tenebrae responsoria uit 1611 – is vaak verklaard vanuit deze extreme omstandigheden. Musicologen daarentegen wezen op puur muzikale aspecten, die niet binnen de conventies van de tijd pasten: de scherpe dissonanten, de verregaande chromatiek, de gedurfde harmonische wendingen. Na zijn dood is de muziek van Gesualdo in de vergetelheid geraakt om pas in de 20ste eeuw weer de aandacht te trekken. Nu leken de geesten rijp voor dit duistere, gepijnigde idioom.

 

Zwanenzang

Graindelavoix uit Vlaanderen, het gerenommeerde koor met zijn avontuurlijke voorman Björn Schmelzer, heeft de afgelopen jaren geprobeerd Gesualdo’s zwanenzang te doorgronden: Tenebrae responsoria, geschreven voor de liturgie in de week voor Pasen. Op de voor hen zo typerende wijze – met behulp van muzikale analyse, historisch onderzoek en een filosofische context – hebben ze getracht door te dringen tot de essentie van de partituur. Na diverse uitvoeringen van de integrale, vier uur durende Tenebrae responsoria is het stuk nu op cd gezet.

 

Cd-presentatie

In verband met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is de cd-presentatie en het concert op zaterdag 11 april geannuleerd. 

Graindelavoix en Björn Schmelzer

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk