Het Utopa Barokorgel is bijna klaar

Fiat Bach

Hét hoogtepunt van dit concertseizoen wordt de inwijding van het Utopa Barokorgel op 21 maart 2018. Dit project, geïnspireerd op het in 1746 door Zacharias Hildebrandt gebouwde orgel in Naumburg, waar J.S. Bach persoonlijk zijn fiat aan gaf, nadert zijn voltooiing.

 

Munetaka Yokota

In januari legde de Japanse Munetaka Yokota, internationaal specialist op het gebied van barokorgels, de laatste hand aan de intonatie van het Utopa Barokorgel. In deze fase kreeg het klankconcept van het orgel gestalte. Hij werd hierbij geholpen door zijn assistent Mariya Kato, organist en orgelbouwer-in-opleiding. Gezien het grote aantal pijpen – ruim 2400 – hebben zij hier drie maanden voor uitgetrokken. Nu resteert nog ruim een maand om de digitale speeltafel, die eveneens op het barokorgel kan worden aangesloten, uit te testen en eventuele kinderziektes te verhelpen.

 

Ingebruikneming

Ondertussen nadert de ingebruikneming van het instrument op 21 maart 2018. Vijf dagen lang is het dan groot feest in het Orgelpark. In een reeks concerten zullen de verschillende aspecten van het Utopa Barokorgel aan bod komen. Met natuurlijk veel muziek van Johann Sebastian Bach. Het programma kunt u  in de agenda op deze website vinden. Het is raadzaam om voor deze ingebruiknemingsweek tijdig  kaarten te bestellen.

 

Filmimpressie

Een impressie van de totstandkoming van het Utopa Barokorgel ziet u in deze korte video. Het is de opmaat voor een langere documentaire over de research naar, de gedachtenvorming over en de bouw van dit nieuwe instrument. 

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk