Het Utopa Barokorgel is klaar!

Fiat Bach

Hét hoogtepunt van dit concertseizoen was de inwijding van het Utopa Barokorgel op 21 maart 2018. Dit project, geïnspireerd op het in 1746 door Zacharias Hildebrandt gebouwde orgel in Naumburg, waar J.S. Bach persoonlijk zijn fiat aan gaf, is nu voltooid. Bijzonder is dat het orgel ook benaderd kan worden via een digitale speeltafel, wat het instrument interessant maakt voor improvisatoren en componisten.

 

Ingebruikneming

Tijdens de ingebruiknemingsweek van 21 tot 25 maart 2018 was het vijf dagen lang groot feest in het Orgelpark. In een reeks concerten kwamen de verschillende aspecten van het Utopa Barokorgel aan bod komen. Met natuurlijk veel muziek van Johann Sebastian Bach. Maar ook met een eerste verkenning van de mogelijkheden van de digitale speeltafel, die maakt dat alle pijpen en alle registers met elkaar gecombineerd kunnen worden tot een compleet nieuwe klankwereld.

 

U kunt de rechtstreekse uitzending van het openingsconcert hier terugluisteren.

Wilt u het Utopa Barokorgel live horen, dan zijn er in het nieuwe seizoen weer tal van mogelijkheden. Bijvoorbeeld tijdens de Nationale Orgeldag op 8 september, het colloquium op 6 oktober of de Mozart-pianoconcerten in een bewerking voor piano en orgel op 7 oktober. 

 

Ontvangst

Niet alleen musici en publiek waren razendenthousiast over het Utopa Barokorgel, ook de pers liet zich in lovende woorden uit. Leest u onze bloemlezing uit de kranten.

 

Filmimpressie

Een impressie van de totstandkoming van het Utopa Barokorgel ziet u in deze korte video. Het is de opmaat voor een langere documentaire over de research naar, de gedachtenvorming over en de bouw van dit nieuwe instrument. 

 

 

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk