Min of meer Minimal Festival

Sfeerimpressie

Het laatste weekend van september staat elk jaar in het teken van de minimal music. Voor een sfeerimpressie van vorige edities verwijzen we u graag naar dit filmpje.

 

Simeon ten Holt

Van originele Amerikaanse composities uit de jaren zestig en zeventig tot hedendaagse varianten – alles passeert in Min of meer Minimal de revue. Het vaste middelpunt in de programmering is Nederlands beroemdste minimal compositie: Canto Ostinato van Simeon ten Holt (1923-2012) die in 1979 in de Ruïnekerk in Bergen in première ging. In de loop der jaren is dit stuk van variabele lengte zo razendpopulair geworden, dat in 2011 zelfs de documentaire Over Canto is gemaakt, waarin geïnterviewden vertellen welke impact de muziek op hun leven heeft gehad.  

 

Een fan van Canto Ostinato heeft een stukje partituur op zijn arm laten tatoeëren.

 

Canto Ostinato is voor variabele bezetting geschreven, hoewel Ten Holt zelf een voorkeur had voor de oorspronkelijke versie voor vier vleugels. In het Orgelpark leggen we er eer in om tijdens Min of meer Minimal Festival geregeld een nieuwe variant te presenteren.
Dit jaar hoort u Canto uitgevoerd door Aart Bergwerff op orgel en een vocaal kwartet. Aangezien Simeon ten Holt vooral waarde hechtte aan de interactie tussen de musici, is nu een mooie rol weggelegd voor de digitale speeltafel, die maakt dat organist en zangers moeiteloos contact met elkaar kunnen houden. 

 

Pièces froides

Het openingsconcert op vrijdagmiddag wordt verzorgd door rietkwintet Calefax, dat teruggrijpt op een voorloper van de Amerikaanse minimal componisten, te weten Erik Satie. Hij dankt deze reputatie aan zijn compostie Vexations (die waarschijnlijk dateert uit 1894). De partituur bestaat uit een motief dat 840 keer moet worden herhaald, wat resulteert in een uitvoering van tussen de negen en achttien uur. De Danses de travers die Calefax vandaag speelt beslaan nog geen kwartier. Het stuk behoort tot de zogeheten Pièces froides die Satie aan het eind van zijn leven schreef en die teruggrijpen op de eenvoud van de Gymnopédies en de Gnossiennes. De partituur kent geen sleutels, maatstrepen of tijdsaanduiding. 

 

Première

Op zaterdag 29 september klinkt een splinternieuw minimalistisch werk: een compositie die de gitarist-componist Aart Strootman in opdracht van het Orgelpark heeft geschreven. Hij zal deze uitvoeren met zijn 'minimal-chamber-metalband' TEMKO, opgericht in 2012. 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk