Nieuw instrument: Onderhorst kabinetorgel

Op 6 mei j.l. heeft het Orgelpark zijn nieuwste aanwinst in gebruik genomen: het door Deetlef Onderhorst in 1767 gebouwde kabinetorgel, dat decennialang (vrijwel ongebruikt) in de Oude Kerk stond.

 

Dressoir

De term kabinetorgel verwijst naar het feit dat dit type orgel werd gemaakt voor de huiskamer: met de deurtjes dicht en het klavier naar binnengeschoven leek het net een dressoir. Het verhaal gaat dat deze undercover-gedaante van het orgel bedoeld was om de toenmalige belasting op muziekinstrumenten te ontduiken.

 

Charmante klank

Het Orgelpark heeft dit nieuwe orgel, dat over een prachtig geluid beschikt, met plezier onder zijn hoede genomen. Het instrument is ‘terughoudend’ gerestaureerd door Firma Elbertse Orgelmakers en brengt met zijn lichte, charmante klank zowel organisten als luisteraars in vervoering. 

 

Maakt u kennis met het kabinetorgel via dit videoverslag:

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk