Orgelbüchlein-marathon op 18 mei: 46 x Bach en 118 hedendaagse stukken

Orgelbüchlein voltooid!

Met trots presenteren we op zaterdag 18 mei een spannend, ambitieus en internationaal project: de voltooiing van Bachs Orgelbüchlein.

 

 

Dit Gesamtorgelbüchlein-project is een initiatief van de Engelse organist William Whitehead. Johann Sebastian Bach was van plan zijn Orgelbüchlein met 164 koraalvoorspelen te vullen. Het werden er uiteindelijk ‘slechts’ 46.

 

 

 

Internationale première

Whitehead (foto) vroeg componisten en organisten uit de hele wereld mee te helpen het Orgelbüchlein alsnog te completeren. Tot de Nederlandse bijdragen behoren composities van onder anderen Ad Wammes, Jacques van Oortmerssen, Louis Andriessen, Hayo Boerema, Dick Koomans, Jacques van Oortmerssen (1950-2015) en de onlangs overleden Piet Kee. In het Orgelpark vindt op 18 mei de eerste complete uitvoering van het project plaats: 164 werken, in totaal meer dan 7 uur muziek. Een achtergrondartikel over de voltooiing van het Orgelbüchlein vindt u hier

 

 

Utopa Barokorgel

Vier organisten, onder wie Laurens de Man, slaan de handen ineen om vanaf de vier grote orgels in het Orgelpark het Orgelbüchlein-project aan het publiek te presenteren. Uiteraard neemt het Utopa Barokorgel daarbij een prominente plaats in. 

 

Volledig programma

concert 1 om 12.00 uur

concert 2 om 16.00 uur

concert 3 om 20.15 uur

 

Via de agenda kunt u reserveren.

Meer over het Orgelbüchlein-project:

Het radioprogramma Geen Dag Zonder Bach van de Concertzender wijdt deze week elke dag (om 13.00 uur) aandacht aan het Orgelbüchlein.  

In De Orgelvriend verscheen deze voorbeschouwing over de Orgelbüchlein-marathon

Het Reformatorisch Dagblad heeft op 1 mei 2019 over Orgelbüchlein-project gepubliceerd.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk