Orgelpark winnaar Fair Practice Award 2019

Op vrijdag 6 september is de eerste Fair Practice Award uitgereikt aan het Orgelpark. Namens het Orgelpark nam programmeur Johan Luijmes deze onderscheiding in ontvangst tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht. Een tweede Fair Practice Award ging naar basklarinettist Fie Schouten. Beiden werden geprezen voor hun tomeloze inzet en commitment aan een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek.

 

 

'Droominstituut'

In het juryrapport wordt het Orgelpark geroemd om zijn avontuurlijke programmering met ook aandacht voor vorige generaties toondichters: 'De concertzaal en -organisator is een springplank voor jonge componisten en koestert de juwelen uit het verleden. Een inspirerend voorbeeld van een relatief klein podium, met volledige aandacht voor Fair Practice. Het is als opdrachtgever, producent en programmeur een droominstituut. Het bewandelt vasthoudend zijn eigen weg wat betreft het uitzetten van compositieopdrachten.' 

 

De prijs

De Fair Practice Award Compositieopdracht bestaat uit de compositie/video Side by side met muziek, tekst en beeld van componist David Dramm, uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De winnaars ontvingen deze compositie 'in de vorm van een grote LP-muziekkaart' uit handen van Felix Rottenberg, voorzitter van Nieuw Geneco. U kunt hem hier bekijken

 

Fie Schouten en Johan Luijmes

 

Achtergrond

In de muziekwereld en bij overheden is in toenemende mate aandacht voor de slechte financiële positie van componisten. Sinds de bezuinigingen op de kunsten in 2013 is hun honorarium vaak sluitpost van de begroting. Door prijzen uit te reiken aan instituten en personen die wél een eerlijke betaling aan componisten nastreven, wil Nieuw Geneco op een positieve en inspirerende manier dit probleem aankaarten.
Bij het toekennen van de Fair Practice Award aan het Orgelpark en aan basklarinettist Fie Schouten wogen de volgende aspecten mee:

  • eerlijke vergoeding bij opdrachten
  • respecteren van de rechten
  • heldere communicatie en afspraken
  • vrije ruimte voor componisten
  • duurzame ontwikkeling van publiek, repertoire en speelkansen
  • bijzondere impact op het Nederlandse muziekleven en componisten

 

Het Orgelpark is trots en dankbaar dat het deze voortrekkersrol mag vervullen. 

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk