Symposium 'Hyper Organ'

John Cage

‘Glorious and Shocking Sounds’ was de titel van een symposium dat Orgelpark-researcher Hans Fidom eerder dit jaar organiseerde. Met deze woorden typeerde de Amerikaanse avantgardist John Cage de muziek van Olivier Messiaen, die hij in 1949 opzocht in Parijs.

 

John Cage rond 1945

 

Hyper organ

Het Nieuwe Barokorgel was de aanleiding voor het symposium, want met dit nieuwe instrument halen we niet alleen het ‘authentieke’ universum van J.S. Bach in huis, het wordt bovendien uitgerust met een digitale speeltafel die de mogelijkheid biedt – met het barokpalet als vertrekpunt – heel nieuwe klankwerelden te ontdekken. Dit zogeheten hyper organ stond centraal op het symposium, waar organisten, componisten en musicologen aan deelnamen.

 

Radio-interview

In dit interview met de Concertzender legt Hans Fidom uit waarom het hyper organ zo bijzonder is. (Advies: u kunt de cursor onderaan de pagina doorschuiven naar 1:00 uur, het begin van het interview.)

 

Netwerk versterkt

Het Orgelpark is de perfecte plek voor een internationaal symposium als Glorious and Shocking Sounds. Naast de vele lezingen, presentaties en concerten was er voor de deelnemers uitgebreid de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Het internationale netwerk dat de afgelopen jaren rond het hyper organ is ontstaan, heeft zich na het treffen in Amsterdam verder versterkt.

 

Intuïtief musiceren

Inhoudelijk heeft vooral de bijdrage van Franz Danksagmüller Hans Fidom aan het denken gezet. Danksagmüller houdt zich al langer bezig met onderzoek naar verschillende digitale interfaces om het orgel mee aan te sturen. Omdat een toetsenbord zijn beperkingen heeft, experimenteert hij met Wii game controllers of een touchscreen tablet waarmee de speler via intuïtieve bewegingen (in plaats van gefixeerde toetsen) kan musiceren. 

 

Volgende editie

Van 7 tot 9 juni 2018 vindt opnieuw een symposium in het Orgelpark plaats. Het onderwerp is dan het clavichord.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk